den 17 oktober

Interpellation

2007/08:50 Legitimation för cytodiagnostiker

av Gunvor G Ericson (mp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I samband med riksdagens behandling av proposition 2005/06:43 Legitimation och skyddad yrkestitel den 8 februari 2006 behandlades även frågan om legitimation för yrkesgruppen cytodiagnostiker. Legitimation för cytodiagnostiker var inte föreslagen av den dåvarande regeringen. Ett enigt socialutskott (2005/06:SoU10) uttalade emellertid att yrkesgruppen cytodiagnostiker var kvalificerade för legitimation. ”De utför ett självständigt icke-delegerat diagnostiskt analysarbete. Cytodiagnostikerna signerar själv besvarade prover. De har således ett direkt ansvar för patientsäkerheten. Sammanfattningsvis anser utskottet att mycket talar för att cytodiagnostikerna uppfyller de krav som kan ställas på en yrkesgrupp för rätt till legitimation. Frågan om legitimation kräver emellertid ytterligare överväganden när det gäller sådant som t.ex. avgränsningsfrågor och övergångsbestämmelser. Enligt utskottet bör legitimationsfrågan utredas mycket skyndsamt. Detta kan ske genom den aviserade utredningen eller på annat lämpligt sätt. Regeringen bör därefter snarast återkomma till riksdagen.” Detta blev också riksdagens beslut.

Det bör också tilläggas att cytodiagnostikerna uppfyller alla de krav på legitimation som lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (LYHS) uppställer.

Den dåvarande regeringen tillsatte därefter en särskild utredning som presenterade sitt betänkande den 20 februari 2007 (A2007/1789/HS). Utredaren konstaterade: ”I propositionen (2005/06:43) aviserades en utredning om hur behörighetsreglerna inom hälso- och sjukvåren skall utformas i framtiden. En skyndsam utredning av frågan om en särskild legitimation för cytodiagnostiker kan av tidsskäl inte göras inom ramen för en sådan utredning. Den särskilda utredning av frågan som nu gjorts visar emellertid att det inte finns något hinder mot att cytodiagnostikerna får en särskild rätt till legitimation. I promemorian föreslås därför att en sådan rätt skall införas från den 1 januari 2008.” (s. 1)

Den särskilda utredningen remissbehandlades under våren 2007. De allra flesta remissinstanser var klart positiva till legitimation för cytodiagnostikerna. Några sakliga skäl av betydelse har inte redovisats av de remissinstanser som var tveksamma eller avvisande till legitimation.

Ett viktigt skäl för legitimation är ökad patientsäkerhet. Cytodiagnostikerna analyserar och diagnosticerar framför allt cellprover för att upptäcka cancer. För att kunna göra det med hög säkerhet krävs både en lång och kvalificerad utbildning och betydande yrkeserfarenhet. Exempelvis utförs varje år ca 30 000 diagnoser på kvinnor med misstänkta förstadier till livmoderhalscancer. Det är en av de mest vanliga cancersjukdomarna hos kvinnor. Omkring 500 kvinnor insjuknar och 200 avlider varje år i denna sjukdom. För att ytterligare minska antalet insjuknande och avlidna krävs att analys- och diagnosarbetet förbättras. Det förutsätter att den yrkesgrupp som utför analyserna och sätter diagnoserna är högt kvalificerade.

I ett uttalande den 18 november 2006 sade socialminister Göran Hägglund bland annat följande: ”Den nya regeringen kommer att införa en nationell cancerplan. Var tredje nu levande person kommer att drabbas av cancer. Om tio år beräknas varannan att drabbas. Det är därför viktigt att vi i Sverige använder våra resurser på bästa möjliga sätt för att förebygga, tidigt upptäcka, förbättra vård och behandling och bedriver avancerad forskning när det gäller cancer.” (Pressmeddelande från Kristdemokraterna den 18 november 2006)

Särskilt viktigt i uttalandet är socialministerns betoning av att förebygga och tidigt upptäcka cancer. Det är just detta som cytodiagnostikerna gör. Därför är det viktigt med legitimation för cytodiagnostikerna eftersom beviljandet av legitimation är en mycket viktig metod för samhället att säkerställa att endast kvalificerad och för uppgiften utbildad personal utför analys- och diagnosarbetet.

Slutsatsen av detta är att, eftersom det finns starka skäl för legitimation för cytodiagnostikerna, riksdagens intentioner från beslutet 2006 snarast måste genomföras.

Men i den lista över skrivelser och förslag som regeringen planerar att lägga till riksdagen (september–januari 2008) finns frågan inte med.

Mina frågor till statsrådet är:

1. Är statsrådet beredd att verka för att legitimation för yrkesgruppen cytodiagnostiker kommer att införas den 1 januari 2008 i enlighet med utredarens förslag?

2. Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att verkställa det tidigare riksdagsbeslutet och lämna en proposition till riksdagen med förslag om legitimation för yrkesgruppen cytodiagnostiker?