den 12 mars

Interpellation

2007/08:496 Resursutredningen och nya kreativa forskningsmiljöer

av Monica Green (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

I november presenterade Resursutredningen Resurser för kvalitet (SOU 2007:81). Frågan är hur statsrådet avser att hantera två intressanta ställningstaganden.

Utredaren föreslår att eventuella framtida beslut om universitetsstatus bör göras endast utifrån kvalitetsbedömning. Det skulle bli en uppgift för Högskoleverket att pröva och besluta om ansökningar om universitetsstatus. Vidare skulle Högskoleverket ges befogenhet att besluta om vid vilka högskolor som examina på forskarnivå får avläggas. För att uppnå profilering och koncentration föreslår utredaren att högskolorna ska kunna få rätt att utfärda examina på forskarnivå inom ämnen eller avgränsade delar av ett vetenskapsområde. Ett sådant avgränsat område (kunskapsområde eller utbildnings- och forskningsprofil) kunde innefatta flera ämnen som kompletterade och stöttade varandra i skapandet av en kreativ forskningsmiljö av hög kvalitet. Givetvis måste prövning och uppföljning av examinationsrätten ske på lika villkor för universitet och högskolor.

Ett intermediärt organ med arbetsnamnet ”Resurstilldelningsnämnden för universitet och högskolor” i form av en nämnd ska enligt utredaren fatta beslut om underlag till regeringens förslag till riksdagen om anslag till utbildning och forskning vid universitet och högskolor. Nämnden ska ansvara för resurstilldelningssystemet och dess vidareutveckling samt för andra till systemet eventuellt anknutna kompletterande finansieringsstrukturer. Intermediären bör, förutom att vara ansvarig för resurstilldelningssystemet, ge lärosätena en adekvat respons på deras utbildnings- och forskningsstrategier enligt utredaren. Att skapa ett nytt organ vid sidan av Högskoleverket är tveksamt. Risken torde också vara stor för att detta nya organ får en sammansättning av personer som mest vill bevara etablerade akademiska maktstrukturer, det vill säga de gamla universitetens och manliga professorers, 60-plus, grepp över forskningen.

Med utgångspunkt från bland annat Högskolan i Skövde frågar jag:

Avser statsrådet att positivt tolka utredarens intentioner och därmed öppna dörren för att ett antal högskolor som Skövde får forskarutbildning och examinationsrätt inom forskningsprofiler eller ämnen som högskolan i fråga byggt upp till god europeisk klass?

Hur avser statsrådet att kvalitetssäkra prövning och uppföljning av examinationsrätten vid de gamla universiteten så att inte dessa får en lättare resa än de yngre universiteten och de högskolor som ges examinationsrätt?

Bör inte statsrådet verka för att Högskoleverket snarare omvandlas eller utvecklas för en delvis ny roll än att det inrättas denna ”intermediär”?