den 11 mars

Interpellation

2007/08:492 Hatbrott mot HBT-personer

av Börje Vestlund (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Hatbrott är i egentlig mening inte någon beteckning på brott som återfinns i brottsbalken eller annan svensk lagstiftning utan är snarare en benämning som använts i den politiska debatten för att benämna brott som någon begår bland annat på grund av ras, kön, religion eller sexuell läggning. Hatbrotten har haft förmågan att växa sig starkare i vissa grupper, inte minst bland högerextrema, men det finns också andra grupper som uttrycker sådan avsky mot vissa grupper att man kan kalla det hat.

Hatbrotten har varit föremål för omfattade debatt under många år. Det kan ha handlat om gäng eller enskilda personer som ägnat sig åt att koncentrera sin brottslighet mot dessa grupper. Från tid till annan uppträder mycket upprörande fall där någon eller några gärningsmän begått flera brott mot utsatta grupper.

Under en längre tid har bland annat Polishögskolan haft en särskild utbildning för att utbilda om hatbrott. Denna utbildning har nu tagits bort. Samtidigt vet vi att då hatbrott inträffar är det stor skillnad mellan olika polisdistrikt om hur man utreder dessa brott. Detta innebär att till exempel en HBT-person inte kan garanteras samma rättstrygghet i hela landet. Mot bakgrund av detta är det märkligt att Polishögskolan har upphört med sin hatbrottsutbildning.

Den borgerliga moderatledda regeringen har vid flera tillfällen uttalat att det är viktigt med rättssäkerheten inom svenskt rättsväsende. Jag tror ingen har en avvikande uppfattning om detta. Men då rimmar det illa att ta bort en del av polisutbildningen som handlar om just hatbrott.

Jag vill därför fråga justitieministern:

1. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta i syfte att antalet hatbrott ska minska?

2. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att förbättra kunskapen om hatbrott i rättsväsendet?

3. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att förbättra utbildningen för poliser, domare och åklagare vad gäller hatbrott?