den 17 oktober

Interpellation

2007/08:49 Blivande socionomers förberedelse för yrkeslivet

av Egon Frid (v)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Det är allmänt känt att socionomutbildningarna vid landets högskolor inte alltid ger studenterna en adekvat utbildning för det många gånger mycket krävande yrkeslivet. Nio av tio socionomstudenter uppger att de vill arbeta med socialt arbete men inte inom den kommunala socialtjänsten efter studierna.

Trots det hamnar ca 90 procent av studenterna inom just den kommunala socialtjänsten som nyutexaminerade. Där blir de oftast satta att utan att vara tillräckligt förberedda sköta svåra utredningar om barn som far illa. Konsekvensen blir att många nyutexaminerade socionomer lämnar yrket efter bara några år. Detta leder till en snabb omsättning av kvalificerad personal inom socialtjänsten vilket drabbar verksamheten negativt.

Barnutredningar är de svåraste ärendena inom socialtjänsten vilket gör att det är extra viktigt att de handläggs av erfarna och kompetenta socialsekreterare som i sin tur kan lära upp de nyutexaminerade socionomerna. Detta är nödvändigt för att garantera att barnkompetensen inom socialtjänsten är tillfredsställande.

Den ovan beskrivna situationen medför att socialtjänstens klienter utsätts för en risk för godtycklig behandling beroende på erfarenheten hos den socialsekreterare som handlägger deras ärende. Detta medför att klienternas rättssäkerhet blir lidande.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka socionomutbildningens förankring i det praktiska arbetet som socialsekreterare?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att socialtjänsten har erforderlig kompetens att utreda de svåra barnärendena?