den 7 mars

Interpellation

2007/08:478 Tillämpningen av offentlighetsprincipen

av Berit Andnor (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern har statsrådet, både här i kammaren och i medierna, klart uttalat att när ett rekryteringsföretag anlitas av ett departement för att rekrytera personal gäller offentlighetsprincipen precis som om departementet gjort rekryteringen själv. I en interpellationsdebatt den 29 januari i år läste statsrådet högt ur de riktlinjer som gått ut till samtliga departement i ärendet.

”När regeringen väljer att samarbeta med en extern rekryteringsfirma och man även beslutat om att intresseannonsera efter lämpliga kandidater lämnas i normalfallet intresseanmälningarna över till rekryteringsbyrån när sista dag för anmälan passerat. Intresseanmälningarna har då ställts till berört departement där de registreras och diarieförs i den takt de kommer in.

Om en privatperson kontaktar rekryteringskonsulten ifråga får det inte råda några som helst tveksamheter i vad som ska lämnas ut. Samtliga handlingar en person lämnat ifrån sig med hänvisning till det aktuella ärendet är allmänna handlingar och, i normalfallet, också offentliga.

Rekryteringsbyrån utför i denna del en arbetsuppgift för myndigheten Regeringskansliets räkning och en förfrågan ska behandlas på exakt samma sätt som om den ställts till ett departement.”

Detta är tydligt och klart och kan knappast missförstås. Vid kontroll visar det sig dock att riktlinjerna inte följs. Näringsdepartementet har vid minst två tillfällen skrivit avtal med olika rekryteringsföretag där sekretess för kandidaterna ingått i avtalet. Chefen för Näringsdepartementet, vice statsminister Maud Olofsson, har försvarat detta med att juristerna på Näringsdepartementet ansett att avtalen med sekretessklausuler är förenliga med offentlighetsprincipen.

Mina frågor till statsrådet är därför:

Har statsrådet sett till att det skett någon uppföljning av hur olika departement tolkat riktlinjerna som citeras ovan?

Finns det i så fall, enligt vad statsrådet kommit fram till, fler departement som gör en liknande tolkning som Näringsdepartementet?

Kommer statsrådet att vidta några ytterligare åtgärder för att klargöra synen på offentlighetsprincipen i samband med upphandling av rekryteringskonsulter?