den 28 februari

Interpellation

2007/08:453 Social dumpning och EG-domstolen

av Josefin Brink (v)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

EG-domstolens yttrande över det så kallade Vaxholmsmålet har diskuterats livligt. Nyligen var frågan uppe i en hearing i EG-parlamentets sysselsättningsutskott. Jonas Malmberg, professor vid Uppsala universitet, sade vid hearingen att EG-domstolen i praktiken infört tjänstedirektivet i sin ursprungliga variant. Förslaget var att ursprungslandets löner och villkor ska gälla när arbetskraften rör sig över gränserna, vilket mötte våldsamt motstånd från Europafacket. Motståndet ledde till att ursprungslandsprincipen ströks.

Europafackets generalsekreterare John Monks underströk vid hearingen att domstolens utslag berör löntagare i hela Europa. Även om domstolen erkänner strejkrätten slår den fast att den fria rörligheten är viktigare. Europafacket kräver nu att Lissabonfördraget förses med en särskild klausul som säkrar konflikträtten. Monks menade att utan ett sådant tillägg kommer fördraget inte att godkännas i alla medlemsstater.

Irland ska ta ställning till det nya fördraget i en folkomröstning i maj. Irländska LO har hårt kritiserat EG-domen. Irländska LO kommer inte att säga ja till fördraget innan man fått besked om hur löntagarnas rättigheter kan garanteras. I Danmark har regering och opposition beslutat att utreda hur Lavaldomen påverkar den danska kollektivavtalsmodellen innan beslut tas om att godkänna det nya EU-fördraget. I Sverige kräver nu bland andra ledande företrädare för Byggnads garantier för strejkrätten och kollektivavtalen i EU:s fördrag.

Allt fler regeringar, partier och fackföreningar inser att det krävs förändringar på EU-nivå för att motverka social dumpning. Sveriges regering som var förlorande part i Lavalmålet har ett stort ansvar för att agera för att de löntagarintressen som hotas av EG-domstolens yttrande undanröjs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin:

Är ministern beredd att verka för att inskränkningar i strejkrätten och kollektivavtalsmodellen undanröjs på EU-nivå?