den 27 februari

Interpellation

2007/08:450 Regeringens löften om att öka resurserna till skolan

av Mikael Damberg (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

De borgerliga partierna lovade under valrörelsen stora satsningar på att utveckla skolan. Tyvärr har löftena om ökade resurser svikits medan förslag som polishämtning av skolkare och betygssättning av sjuåringar har dominerat bilden av den borgerliga skolpolitiken.

Protesterna har på många håll varit högljudda. I Stockholm har till exempel rektorer, lärare och föräldrar protesterat mot att utlovade satsningar ersatts av nya besparingar som nu resulterar i större barngrupper, mindre skolhälsovård och lägre lärartäthet.

Också skolminister Jan Björklund lovade i valrörelsen Sveriges skolor, föräldrar och elever att det skulle bli satsningar på skolan med en borgerlig skolpolitik, men tyvärr visar exemplen från Stockholmsregionen att det har blivit tvärtom. Den uppkomna situationen är dessutom resultatet av ett medvetet politiskt val. Faktum är att bara de kommunala skattesänkningarna i Stockholms län som moderatstyrda kommuner genomfört under året skulle räcka till att anställa 1 600 nya lärare.

Ett av de senaste i raden av skolprotester i Stockholm är det unika brev från samtliga fackliga organisationer inom utbildningsförvaltningen, om den ekonomiska kris som gymnasieskolorna i kommunen har drabbats av. 20 av 27 gymnasieskolor går med underskott 2007 och situationen beskrivs i skrivelsen som ”absurd”.

”Det ekonomiska tillskott gymnasierna fått för 2008 täcker ej ökande utgifter för löne- och prisökningar. Inte ens stadens mest populära gymnasier med bara fulla klasser klarar sin budget för 2008 utan nedskärningar som allvarligt sänker kvaliteten på kärnverksamheten. Kommunfullmäktige har bestämt att alla vi som arbetar i Stockholms stad nu ska starta arbetet mot ”Vision 2030. Tillsammans skapar vi en skola i världsklass”. Under rådande omständigheter framstår den satsningen mest som ett tragikomiskt slag i luften.”

Skrivelsen avslutas med ett desperat krav om ”att ekonomiska medel omgående måste tillföras stadens gymnasieskolor för att undvika en fullständig kollaps, återupprätta entusiasmen, framtidstron och ge realistiska möjligheter till att vidmakthålla en god kvalitet i kärnverksamheten.”

Min anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern:

Avser utbildningsministern att ta några initiativ så att regeringen ska kunna leva upp till de skolsatsningar som utlovades i valrörelsen 2006?

Är utbildningsministern beredd att ta några initiativ för att säkerställa att även kommunala gymnasieskolor i Stockholm får förutsättningar att upprätthålla en bra och likvärdig undervisning?