den 21 februari

Interpellation

2007/08:422 Centralisering av statlig verksamhet och regional utveckling

av Marie Nordén (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Förutsättningarna att bo och arbeta i Sverige varierar kraftigt mellan landets olika delar. De tre storstadsregionerna och regionala centrum utgör navet för ekonomin och näringslivet i landet. Därför krävs också i fortsättningen långsiktiga åtgärder för att stödja utvecklingen och tillväxten i landets glest bebyggda delar.

Hittills har regeringen inte kommit med några konkreta förslag till hur denna utveckling kan stärkas utan enbart hänvisat till sin övriga politik. Den är främst anpassad till förhållandena i storstadsregioner, varför besluten har haft motsatt effekt för glesbygden. Det handlar om avskaffande av arbetsmarknadsutbildning, förändringar i den kommunala skatteutjämningen, avskaffande av det allmänna avdraget för småföretag, beskattning av trafikförsäkringen och liknande förslag.

Det sammanfattande intrycket hittills är att regeringen har valt att styra de gemensamma resurserna till grupper som bor i de tre storstadsregionerna och till den tiondel av befolkningen som tjänar mest. För Norrlands del innebär det att avsevärda samhällsresurser har försvunnit från regionen, vilket försvårar fortsatt utveckling inte minst i Norrlands glest bebyggda delar.

Ett stort problem är att den statliga servicen koncentreras till ett fåtal större orter. Det handlar exempelvis om Arbetsmarknadsverket, Försäkringskassan och Skatteverket. Även om den statliga verksamheten måste bedrivas effektivt har också glesbygdsborna rätt till likvärdig service som övriga skattebetalare i landet. Inlandsföretagare behöver stöd och hjälp av statliga myndigheter i sin verksamhet. Dessutom innebär den så kallade effektiviseringen och privatiseringen av verksamheter förlust av kunskap och kompetens.

Ett annat exempel är Östersund, där 30 arbetstillfällen försvann genom nedläggning av Arbetslivsinstitutet. Sammanslagning av verksamheterna i Glesbygdsverket, Nutek och ITPS planeras, vilket innebär att ett 90-tal kvalificerade statliga arbeten i Östersund är i fara och med dem förlust av unik kunskap om regionalpolitik.

Jag vill fråga näringsministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att statliga myndigheter tar sitt regionalpolitiska ansvar också genom närvaro i hela landet.