den 15 oktober

Interpellation

2007/08:42 Turkisk militär offensiv i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak

av Fredrik Malm (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Tisdagen 9 oktober bad Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan landets parlament att ge klartecken för en militär offensiv i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak (Kurdistan-Irak). Syftet är att slå den kurdiska gerillan PKK från dess baser i bergsmassivet Qandil. Frågan ska tas upp i parlamentet, förmodligen under vecka 42, och ett militärt angrepp kan ske en kort tid efter ett godkännande av parlamentet.

Turkiet har genomfört omfattande militära aktioner i Kurdistan-Irak vid fyra tillfällen på 1990-talet, det senaste tillfället var 1997 då 50 000 soldater involverades. Den här gången har siffran 15 000 soldater nämnts. Frågan om PKK och dess väpnade aktioner kan inte isoleras från den övergripande diskussionen om den kurdiska befolkningens situation i Turkiet och hur de under årtionden har behandlats av den turkiska staten och dess väpnade styrkor.

I grunden måste kurdfrågan ges en politisk lösning. Avsaknaden av kulturella, språkliga och nationella rättigheter för den kurdiska befolkningen i Turkiet är konfliktens kärna. En omfattande militär offensiv mot PKK kommer med största sannolikhet att öka stödet bland kurder för den väpnade kampen, och risken finns att de irakiska kurdiska miliserna dras in i strider och därmed hotas stabiliteten i hela området och i dess förlängning också den regionala regeringen KRG.

Sverige har en lång tradition att stå upp för den kurdiska befolkningens rättigheter. Samtidigt är Sverige pådrivande för att EU:s medlemskapsförhandlingar med Turkiet ska fortsätta och landet på sikt bli medlem i unionen. Genom EU-samarbetet och även som självständig stat kan Sverige utöva påtryckningar på Turkiet att söka en fredlig lösning i stället för att riskera att tända gnistan till en större väpnad konflikt.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt hur han anser att Sverige kan agera för att främja en utveckling där Turkiet erkänner den kurdiska minoritetens rättigheter samt vad utrikesministern ämnar göra i frågan.

Jag vill också veta vad utrikesministern tänker göra för att Turkiet inte ska inleda en militär offensiv i Kurdistan-Irak eller, om detta redan skett, vad han ämnar göra för att den ska upphöra.