den 19 februari

Interpellation

2007/08:409 Skydd för majoriteten av personalen på en arbetsplats i samband med avknoppningar

av Mikael Damberg (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Under senare tid har privatiseringar i form av så kallade avknoppningar rönt stor uppmärksammat i vissa kommuner och landsting. Avknoppning innebär att anställda vid en viss kommunal eller landstingsdriven verksamhet ges ett slags förtur att köpa verksamheten och driva den i privat regi.

Till skillnad mot vid annan affärsverksamhet tas inte flera konkurrerande anbud in, utan de berörda anställda ges på detta sätt en förtursrätt och slipper också vid själva överlåtelsen en prismässig konkurrens från andra aktörer. Det finns också ofta olika uppfattningar hos den berörda personalen om det önskvärda med en avknoppning. Det finns många exempel på att den ”personal” som har tagit över en verksamhet i själva verket består av ett fåtal anställda, ofta med ledande position.

När moderatstyrda Täby kommun exempelvis mot personalens, elevernas och föräldrarnas vilja valde att fullfölja avknoppningen av Tibble gymnasium gav det upphov till omfattande protester. I den frågan aviserade också skolministern en utredning för att se över regelverket, och han hoppades att diskussionen om Tibble skulle få preventiv verkan vad gäller andra avknoppningar. Regeringen har också tillsatt en utredning som ser över regelverket vid avknoppningar av offentlig verksamhet. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har också utrett frågan och pekar på ett antal riktlinjer som de anser bör gälla när det handlar om avknoppningar av skolor.

Men avknoppningar förekommer inte bara på skolans område. Nyligen har uppmärksammats ett fall där majoriteten av personalen vid folktandvårdskliniken på Karlaplan i Stockholm motsätter sig en avknoppning som ett mindre antal anställda önskar genomföra.

I Stockholms läns landsting har fram till nyligen funnits en säkerhetsspärr mot att ett litet fåtal kan tvinga fram en avknoppning. Nu har emellertid nya riktlinjer utfärdats som inte ställer som krav att en majoritet av personalen på en arbetsplats behöver tillstyrka avknoppningen för att den ska kunna genomföras. Därmed är det fritt fram för ett fåtal enskilda att med förtur och utan prismässig konkurrens överta offentlig, av medborgarna gemensamt ägd, verksamhet i strid med viljan hos flertalet av de berörda anställda.

Jag vill därför fråga socialministern:

Avser socialministern att vidta några åtgärder i syfte att skydda personal inom landstingsägd vård från att avknoppningar kan drivas igenom mot majoriteten av de anställdas vilja?