den 14 februari

Interpellation

2007/08:399 Krav på samordnad information om förebyggande insatser mot livmoderhalscancer

av Anne Ludvigsson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

I Sverige dör varannan dag en kvinna i livmoderhalscancer. De flesta av dessa dör i en sjukdom som går att förebygga med ökad kunskap bland kvinnorna själva, effektiva cellprovskontroller och inte minst genom nya vacciner.

Arbetet mot livmoderhalscancer måste samordnas bättre. En stor brist är att det saknas genomtänkt och samlad information till alla kvinnor om vilka möjligheter som finns för att skydda sig mot denna svåra cancersjukdom.

I dag kallas kvinnor mellan 23 och 60 års ålder vart tredje år till regelbundna gynekologiska cellprovtagningar, enligt nationella riktlinjer för förebyggande cervixcancerprevention. Dessa kontroller möjliggör tidig upptäckt och behandling av eventuella cellförändringar. På 30 år har andelen kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer i Sverige också minskat från 17 personer till 10 per 100 000 invånare. Trots att denna screening visat sig effektiv hörsammar enbart 50–75 procent av kvinnorna landstingens kallelse, med stora regionala skillnader. Därmed försämras också allvarligt samhällets förmåga att effektivt bekämpa livmoderhalscancer.

Enligt ny teknik kan cellproven numera kompletteras med särskilt HPV-test. Alla kvinnor för vilka professionen bedömer det angeläget bör få cellproverna kompletterade med ett sådant test. Information om detta bör ingå i den samlade informationsinsatsen som krävs för att förebygga livmoderhalscancer.

Som ett viktigt komplement till cellprovskontrollen finns nu vaccination mot HPV-virus, som orsakar cancer i livmoderhalsen, att tillgå. Socialstyrelsen väntas under de närmaste veckorna föreslå att denna vaccinering ska införas i allmänna vaccinationsprogrammet för viss åldersgrupp i skolåldern.

Ett av HPV-vaccinerna, som dessutom är verksamt mot kondylom, ingår även i högkostnadsskyddet för flickor mellan 13 och 17 år. Därför har också yngre tonåringar, som inte vaccinerats mot HPV-virus, tillgång till billigare vaccin – förutsatt att de får kunskap om denna möjlighet.

Hittills har varje enskilt landsting svarat för information om cellprovtagning som enda åtgärd mot livmoderhalscancer. Läkemedelsbolagen har sedan HPV-vaccinet godkänts aktivt marknadsfört sina vacciner gentemot allmänheten. Samtidigt har myndigheterna enbart passivt informerat om vaccinet på sina hemsidor. Detta är inte godtagbart. Här måste staten ta huvudansvar för en saklig, sammanhållen och omfattande information om såväl vaccinering mot HPV-virus som behovet av effektivare cellprovskontroll för alla kvinnor.

Min fråga är huruvida ministern är beredd att bejaka statens samlade ansvar för en upplysningskampanj för landets alla kvinnor om de möjligheter som nu finns att förhindra livmoderhalscancer och tillskjuta nödvändiga resurser för denna viktiga information.