den 14 februari

Interpellation

2007/08:398 Turism

av Berit Högman (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Som svar på en skriftlig fråga jag ställt angående naturturismens utveckling i Sverige meddelar statsrådet Olofsson att hon under hösten har haft en särskild dialog med besöksnäringen för att se vad som bäst främjar en konkurrenskraftig turistnäring. Detta svar väcker naturligtvis min nyfikenhet. Därför önskar jag svar på ytterligare några frågor. Maud Olofsson betonar i svaret på min fråga att det krävs ”gemensamma insatser på flera områden”. Vilka områden ser Maud Olofsson som mest angelägna, och vilka är åtgärderna?

I vår partimotion om besöksnäringen föreslår vi ett branschprogram just för att fastställa vilka de gemensamma insatserna ska vara och hur de ska finansieras. Detta initiativ har också välkomnats av Svensk Turism. Är Maud Olofsson beredd att ta initiativ till ett sådant gemensamt branschprogram?

Naturturismen är en av de mest intressanta i syfte att skapa arbetstillfällen i glesbygden, och kanske den del av besöksnäringen som är mest oroad av regeringens politik och dess vallöften. Regeringen har utlovat mindre regelkrångel och att det ska bli enklare för företagen att verka.

Har statsrådet för avsikt att åtgärda det faktum att en företagare inom naturturism i ett och samma ”utbudspaket” kan ha tre olika momssatser: en momssats om utflykten startar med en liftfärd (6 procent), en annan om man äter mat på ett matställe (12 procent) och en tredje, den högsta (25 procent), om övernattning sker i exempelvis ett tält. Och inte blir livet lättare för samma företagare med de nya förslagen till arbetsgivaravgifter.

I de borgerliga partiernas gemensamma program inför valet 2006 angavs också att partierna har för avsikt att förändra allemansrätten så att äganderätten går före allemansrätten.

Vilka initiativ har statsrådet tagit för att detta vallöfte ska infrias och hur kommer det, enligt statsrådets bedömning, att påverka företagen inom naturturismen?