den 12 februari

Interpellation

2007/08:393 Tullens framtid

av Otto von Arnold (kd)

till finansminister Anders Borg (m)

Den 29 januari i år presenterade Tullverkets ekonomiska arbetsgrupp sin rapport Åtgärder för verksamhetsutveckling med en budget i balans. Målet med rapporten är att kartlägga hur Tullverket kan effektivisera och utveckla sin verksamhet så att de övergripande målen för 2012 nås utan att budgeten spräcks.

På många sätt är det en välkommen och nödvändig effektivisering av delar av verksamheten och en anpassning till nya gränser och handelsavtal som föreslås. Jag kan dock inte bli annat än upprörd över förslaget att kraftigt minska den brottsbekämpande personalen, särskilt på de platser där brottslingar tar sig in i landet och alkohol och narkotika smugglas i stora mängder. Detta gäller i södra Sverige, speciellt Trelleborg och Karlskrona, och längs Norrlandskusten. Arbetsgruppens förslag innebär att antalet anställda minskas med ca 300 personer och att brottsbekämpningens fasta bemanning dras in i Karesuando, Haparanda, Umeå, Östersund, Idre, Kapellskär, Norrköping, Landvetter och Trelleborg. I Sundsvall avvecklas gränsskyddsgruppen och på Arlanda dras viss bemanning in. Också avdelningen Effektiv handel avvecklas i Haparanda, Umeå, Östersund, Falun, Örebro och Jönköping.

Kristdemokraterna har tillsammans med hela alliansen i riksdag och regering prioriterat brottsbekämpningen och framför allt den grova organiserade brottsligheten. Hela rättsområdet har tilldelats ökade och i vissa fall extra anslag för sin verksamhet. Det gäller även tullen. År 2007 gjorde vi den största enskilda satsningen på svenskt rättsväsen och tillförde 1 ½ miljard kronor och under 2007 och 2008 tillförs rättsväsendet drygt 2 miljarder kronor.

Ute i samhället förekommer dagligen grova brott och den internationella anknytningen är påtaglig. Internationella ligor med specialisering på människosmuggling och narkotikabrott står i fokus för rättssystemet. I dag fyller tullen i nära samarbete med polis och åklagare en viktig roll inom brottsbekämpningen genom spaning och kontroll. Tullverkets organisatoriska hemvist kan dock ifrågasättas då verket ligger under skatteutskottet. Då Tullverkets arbetsområden spänner över långt större områden än enbart de ekonomiska kan det tyckas konstigt att även den brottsbekämpande delen arbetar efter regleringsbrev med handelspolitiskt fokus.

Man kan enbart spekulera i om detta kan vara en av orsakerna till att neddragningar föreslås i ett läge då den brottsbekämpande verksamheten behövs mer än någonsin. Den föreslagna neddragningen går inte i takt med verkligheten. Nu behövs i stället fortsatta kraftfulla och gemensamma myndighetssatsningar om den gränsöverskridande brottsligheten ska kunna hejdas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansministern:

Hur ämnar ministern säkerställa att neddragningar inom tullväsendet med 300 personer inte försämrar vår möjlighet att bekämpa organiserad brottslighet?

Hur ämnar ministern säkerställa att de 17 platser där neddragning eller avveckling sker inte blir orter som nyttjas av den organiserade brottsligheten för att få in illegala varor i vårt land?

Avser ministern att ta något initiativ för att tullens brottsbekämpande del ska flyttas från Finansdepartementet till Justitiedepartementet?