den 5 februari

Interpellation

2007/08:376 Alkolås i bilar

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Under 2007 ökade antalet dödsoffer på vägarna och blev närmare 500 till antalet. De som dör i trafiken förlorar i genomsnitt 33,5 år av sin återstående livslängd. Trafikolyckor är enligt WHO den ledande dödsorsaken bland ungdomar mellan 10 och 24 år. 42 procent av alla bilförare som dog i trafiken beräknas ha haft alkohol i kroppen. Nästan hälften av dem som dömts för rattonykterhet och väljer bort behandling kommer att dömas igen inom en fyraårsperiod. Det finns få – om ens någon – helg då inte rattfylla skördar nya dödsoffer i Sverige. Rattfylla leder till att tusentals människor varje år blir rullstolsbundna eller allvarligt skadade på annat vis. Alkoholrelaterade trafikolyckor leder till kostnader på minst 8 miljarder per år för sjukhusvård, sjukpenning, produktionsbortfall med mera.

Mot denna bakgrund är det helt obegripligt att regeringen inte har för avsikt att föreslå en generell lagstiftning om alkolås i bilar. Regeringen har enligt uppgift ingen intention att gå vidare med den ansökan som den förra regeringen lämnade till EU. Ansökan gällde ett undantag från de EU-gemensamma reglerna som skulle tillåta Sverige att på försök stifta lag om att alkolås ska vara en obligatorisk utrustning i alla bilar.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson har sagt till TT att hon hellre vill låta marknaden bestämma än att införa en tvingande lag. Men de som är i allra störst behov av alkolås kommer inte att skaffa denna utrustning frivillig, lika lite som att kriminella själva inser att de är i behov av fängelse eller annan kriminalvård för att sluta begå brott.

Ministern säger vidare att det är viktigare med ökad andel alkolås i yrkestrafiken jämfört med att det finns alkolås i privata bilar. Statistiken visar emellertid att per körd kilometer är rattfylleri kraftigt överrepresenterat i den privata trafiken. Att det flesta dödsolyckor med alkohol i trafiken inträffar på fredags- och lördagsnätterna talar ju heller inte för att det är mot yrkestrafiken sökljuset ska riktas i första hand. På Transportforum den 9 januari 2008 talade ministern om attitydpåverkan. Samtidigt skär regeringen ned NTF:s ,Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, anslag.

Maria Larsson (kd) sade följande på folknykterhetens dag den 26 maj 2006: ”Sedan 1998 har antalet rattfylleribrott fördubblats. Vi vet att en tredjedel av alla dödsolyckor är alkoholrelaterade. Vid olyckor med dödlig utgång eller svåra personskador har antalet rattfyllerimisstänkta förare ökat med nästan 50 procent under de senaste fem åren. Mot bakgrund av dessa siffror är vi politiker moraliskt förpliktade att agera. Avstår vi, blir vårt budskap att vi inte bryr oss om alla de människor som dör och skadas i trafiken på grund av alkohol. Vi kristdemokrater vill att alkolås ska bli obligatoriskt i alla bilar senast 2010.” Jag instämmer till fullo i detta kloka uttalande.

Inför valet 2006 förklarade sex av sju riksdagspartier att de var för en lagstiftning om att alkolås skulle finnas i alla nya personbilar, lastbilar och bussar. Enligt en undersökning från SCB, Statistiska centralbyrån, anser två av tre i Sverige att det ska finnas alkolås i alla bilar. NTF kräver att alkolås ska bli obligatoriskt. ”Alliansens alkolåsstrategi – rena blåsningen” står det i Motorföraren; MHF:s, Motorförarnas helnykterhetsförbund, tidning. Med tanke på att Maria Larsson nu är folkhälsominister borde inget kunna hindra regeringen från att förhindra ytterligare dödsoffer och skador till följd av alkohol i trafiken.

Frågan om införande av alkolås är utredd: Alkolås – nyckel till nollvisionen (SOU:2005:72) och Öppna möjligheter med alkolås (SOU 2006:72) är remissbehandlade sedan länge. I utredningarna finns förslag på EU-strategi, lagtexter och annat som behövs för att gå från ord till handling. I regeringens propositionsförteckning för 2008 finns dock inga förslag aviserade.

Bilbälten är obligatoriska för att skydda dem som sitter i bilen vid en eventuell olycka. Finessen med obligatoriska alkolås är att ingen ska riskera att förolyckas eller skadas själv eller av att behöva möta en berusad förare. Väldigt många informationsinsatser har gjorts utan att det haft någon visad positiv effekt i form av färre rattfyllerier.

Mot denna bakgrund undrar jag om statsrådet tänker ta initiativ till att alkolås blir en obligatorisk utrustning.