den 1 februari

Interpellation

2007/08:374 Bergslagsbanan

av Carin Runeson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Det är ingen överdrift att kalla Ludvika för ABB-koncernens centrum för kraftöverföring. Ingen annanstans i världen finns en så komplett elkraftsteknisk leverantör som hos just ABB i Ludvika.

Företagets unika historia som går tillbaka ända till gruvindustrin för hundra år sedan, det samlade geografiska läget och ett alldeles eget och stort teknikkunnande har medfört att alla komponenter som ingår i kraftöverföring kan tillverkas inom ett och samma område.

Enheterna i Ludvika utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter och system som gör det möjligt att överföra elkraft på både långa och korta avstånd. Över 90 procent av produktionen går på export.

För närvarande är marknadsutsikterna mycket goda för ABB. Företaget har de tekniska lösningarna för framtidens miljö. Men den nya tekniken innebär högre spänningsnivåer och därmed större produkter. Transportfrågan från produktionsplats till hamn blir därför en avgörande konkurrensfråga.

Till största delen fraktas exportprodukterna från Ludvika med tåg på Bergslagsbanan till Norrköpings hamn. Oftast går transporterna på helger och kräver dispens samt bortkoppling av annan banmatning.

För de i tid närmast liggande projekten är transportfrågan inte direkt begränsande, men på sikt är just möjligheten till fungerande järnvägstransporter en nyckelfråga för ABB:s lokalisering av denna tillverkning till Ludvika. En större profil skulle göra det möjligt för ABB att öka produktionstakten samt att vara en del i de kommande allt större HVDC-projekten.

I juli 2006 fick Banverket i uppdrag att utreda en ny och större transportprofil, och vid återrapporteringen av kartläggningen till ABB kunde konstateras att ett mycket stort antal hinder finns på järnvägslinjen till Norrköping för den profil som undersökts. Inom Banverket är man väl medveten om ABB:s problematik men verket saknar i dag medel för att möjliggöra en utökning av järnvägskapaciteten på nämnda bansträckning.

Min fråga till statsrådet är därför:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att säkerställa ABB:s fortsatta lokalisering och produktionsutveckling i Ludvika och därmed också de 2 500 arbetstillfällen som för dagen finns inom ABB i Ludvika?