den 1 februari

Interpellation

2007/08:369 De fortsatta neddragningarna i skånsk sjukvård

av Morgan Johansson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I ett brev strax före jul förra året skrev chefen för akutdivisionen på Universitetssjukhuset i Malmö (UMAS) till de 2 000 anställda att akutdivisionen nu måste sänka sina kvalitetsambitioner med anledning av de sparbeting som lagts på sjukhuset. För akutdivisionen uppgår sparbetinget till 80–90 miljoner kronor.

Sådana kvalitetssänkningar anges bland annat till att man nu måste vänta med att introducera nya behandlingsmetoder samt skicka hem patienter tidigare från sjukhuset. I stället för att ge patienterna de bästa läkemedlen kan man ersätta dem med alternativ som är billigare men inte lika bra. Det kan bli stopp för dyrare kirurgiska ingrepp och komplicerade undersökningar.

Nedskärningarna och den följande kvalitetssänkningen har kritiserats hårt från bland annat läkarhåll. Läkarföreträdare anser att det strider mot läkaretiken att inte längre kunna göra sitt bästa för patienten, och man befarar att patientsäkerheten kan komma i fara. Man tror också att väntetiderna i vården kommer att öka. Redan nu är köerna till skånsk sjukvård långa, och de har ökat med nästan 40 procent sedan de borgerliga tog över i Region Skåne.

Bakgrunden till den nu förestående kvalitetsneddragningen är de stora besparingsbetingen som lades på skånsk sjukvård förra året. Sjukvården ska minska sina kostnader med nästan 1 miljard kronor på bara några år. Det drabbar förstås all vård i Skåne, både vad gäller primärvård och sjukhus. Bara UMAS ska dra ner 150–200 miljoner kronor till år 2010.

Till saken hör att Socialstyrelsen redan kritiserat akuten på UMAS för att den inte uppfyller kraven i hälso- och sjukvårdslagen, och Arbetsmiljöverket har varnat för att personalen slits ut.

Region Skåne är en av landets största vårdgivare, med ett uppdrag som sträcker sig långt över Skånes gränser. Det är därför av nationell betydelse att kvaliteten i skånsk sjukvård inte försämras. Det är också viktigt att läkaretiken och hälso- och sjukvårdslagen kan följas på samma sätt i hela landet. När detta är hotat kan inte statsmakterna undandra sig sitt ansvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern:

-      Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att säkerställa likvärdig vård i hela landet?

-      Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att hälso- och sjukvårdslagen ska kunna följas och läkaretiken respekteras också i Malmö, trots de förestående neddragningarna?