den 1 februari

Interpellation

2007/08:367 Sidastöd vid svenska företags investeringar i Colombia

av Jan Lindholm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Enligt uppgift avser regeringen i Colombia att utveckla produktion av biodrivmedel med sikte på den europeiska marknaden. Tanken är att Colombia ska bli en av världens ledande exportörer av biodrivmedel.

I dagsläget är 330 000 hektar uppodlade med afrikansk oljepalm och 37 000 hektar med grödor som avses att användas för etanolproduktion. Målet är att 43 miljoner hektar mark år 2010 ska vara uppodlade med grödor som avses att användas till produktion av biodrivmedel.

Svenska företag uppmuntras bland annat av Swentec och Nutek att exportera svensk miljöteknik till Colombia. Colombia är ett av de länder för vilket man även kan söka stöd från Sida för att investera i verksamhet med svensk miljöteknik. När civila organisationer gör insatser i Colombia kräver Sida att de utför en så kallad konfliktkonsekvensbedömning. Ställs liknande krav när företag engagerar sig i industriprojekt i samma land?

Enligt rapporter från flera av varandra oberoende källor pågår en fördrivning av bonde- och ursprungsbefolkning i den västra delen av Colombia för att därmed göra marken tillgänglig för investerare. En representant för befolkningen besökte riksdagen strax före jul och informerade om detta.

Det är för mig oklart vilken militärliknande organisation som utför fördrivningen av befolkningen men det förefaller av uppgifterna som om det skulle vara de grupper som benämns paramilitära.

Relationen mellan regeringen och dessa grupper är oklar. Det finns uppgifter om att regeringen inte hindrar dessa grupper att agera mot befolkningen. Minst tre, kanske fyra miljoner människor befinner sig ständigt på flykt i landet på grund av stridigheter mellan regeringen, gerillan och de paramilitära grupperna.

Ursprungsbefolkningens lagliga rätt till sina marker sätts ur spel genom att regeringen inte försvarar dem mot de övergrepp som nu sker dagligen. Att detta uppenbarligen sker i syfte att friställa mark för biobränsleproduktion i stor skala för europeiska behov gör det än mer orimligt att inte reagera. Västra Colombia råkar dessutom vara en av de mest artrika biotoperna i världen och enbart av det skälet värd att skydda mot den monokultur som storskalig odling av bioenergi innebär.

Frågeställningar som bör resas med anledning av denna situation är exempelvis vilka krav som ställs på de företag som avser att investera i Colombia med Sidamedel och hur Sverige värderar den konsekvensbedömning av konfliktrisker som kan finnas med anledning av att det i praktiken råder en väpnad konflikt i landet.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande frågor till ministern:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att öka Sveriges kunskaper om den pågående fördrivningen av befolkning i västra Colombia?

Avser ministern att vidta någon åtgärd för att säkerställa att svenska företag som avser att delta i industriprojekt i Colombia med stöd från Sida underställs samma krav på att redovisa konfliktrisker med konsekvensbedömningar som civila organisationer avkrävs vid projekt i landet?

Avser ministern att vidta någon åtgärd vad gäller relationerna mellan Sverige och Colombia med anledning av de övergrepp som systematiskt sker i Colombia utan att regeringen där till synes vidtar någon åtgärd för att värna sin befolknings rättigheter?