den 30 januari

Interpellation

2007/08:346 Brister i arbetsmarknadslagstiftningen

av Berit Högman (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Jag vill beskriva några exempel från verkligheten, och jag ser fram emot arbetsmarknadsministerns synpunkter och initiativ till åtgärder.

Deltidsarbetande Eva jobbar inom handeln. Hennes arbetsgivare kan inte erbjuda henne heltid. Regeringens nya regler gör att hon inte får stämpla upp till heltid längre. Eva kan inte leva på sin lön och hon är beroende av sin bil för att kunna sköta jobbet på obekväm arbetstid. Socialförvaltningen som skulle kunna ge henne ett ekonomiskt stöd har meddelat att så länge hon har bil blir det inget socialbidrag. Eva blir tvungen att sluta sin deltidstjänst för att stämpla och söka jobb på heltid.

Kalle, 41 år, får trots att han har jobbat heltid på ett plusjobb de senaste två åren lägsta a-kasseersättningen. Kalle lever på 187 kronor om dagen i stället för det dubbla som han blev lovad från ”systemens” företrädare innan han tog plusjobbet. Kalle känner sig lurad och han har konstaterat att det hade varit bättre att gå arbetslös än att ta jobbet.

Vidare har en arbetsförmedling meddelat att lönebidragsanställde Evald inte får något lönebidrag efter det att han fyllt 65 år. Eftersom hans arbetsgivare inte har möjlighet att betala full lön är han tvungen att sluta, trots att han har laglig rätt att fortsätta efter 65 år.

Till sist – företaget Notes i Torsby går som tåget. De behöver nyanställa men nu börjar det bli svårt att rekrytera. Tidigare kunde företag genom arbetsförmedlingens försorg anlita ungdomar på så kallad ungdomspraktik under en månad. Ungdomarna fick möjlighet att prova ett nytt jobb och företaget kunde bedöma om de skulle anställa. Nu är denna möjlighet borttagen av regeringen.

Dessa beskrivningar från några människors vardag är inte unika. Därför vill jag ställa ett par frågor till statsrådet Sven Otto Littorin:

Vilka åtgärder avser statsrådet att ta initiativ till så att regelverket inte sätter hinder för allas rätt till ett arbete?

När tänker statsrådet ta initiativ till ett enhetligt, harmoniserat regelverk som stöder allas rätt till ett arbete?