den 23 januari

Interpellation

2007/08:330 Ansvarsfrågor kring mögelskadade bostäder

av Jan Lindholm (mp)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Sedan början av 1980-talet har mögelskador i bostäder då och då dykt upp som ett allvarligt hälsoproblem. Många enskilda har fått sina liv förstörda genom så kraftiga hälsostörningar att de aldrig återhämtat sig. I de flesta fall har saken tystats ned och de drabbade har varit så skadade att de inte orkat driva sin fråga.

Ansvaret har även varit svårt att tydligt fastslå. Ibland har fastighetsägarna ställts till ansvar, ibland de boende själva som påstås ha förorsakat skadan genom långvarig misskötsel av lägenheten eller huset. I många fall har kommuner gått in och sanerat med skattepengar.

Min egen bild av saken är dock att det i de flesta fall har varit olika former av byggfusk eller dåligt genomtänkta konstruktioner som i grunden har orsakat problemen. Frågan aktualiserades förra året när skandalen med putsade fasader avslöjades.

Nu har forskare i Lund visat att hälsoriskerna är betydligt större än man tidigare trott. Man har funnit att den typ av mögel som fuktskador leder till kan bilda mycket farliga gifter. Där mögel fått fäste kan ytterst potenta gifter finnas. Mykotoxiner kan framkalla både cancer och svåra allergier.

Sannolikt är att dessa gifter kan spridas i luften även när möglet växer inuti byggmaterial. Det räcker därför inte med att torka ut materialen utan de måste bytas ut helt. Gifterna finns kvar i det förorenade materialet som rimligen borde betraktas som miljöfarligt avfall.

Forskarna som upptäckt detta anser att gifterna är så farliga att man inte kan utföra försök på människor för att klargöra hur de verkar. Personligen tror jag inte att det behövs eftersom många människor redan varit utsatta för försök utan att veta om det runt om i landet.

Som ett exempel på hur illa det kan se ut ska jag kort beskriva ett fall i det kommunala fastighetsbolaget Kopparstaden i Falu kommun. Ett flertal hyresgäster har drabbats av svåra hälsoproblem på grund av att de bott i mögelskadade hyreslägenheter som ägs av detta bolag.

En person, som på grund av att han tidigare utsatts för kraftig exponering av kemikalier är mycket känslig för lösningsmedel, flyttade in i en lägenhet efter att ha försäkrat sig om att lägenheten inte hade några tidigare kända problem samt att det inte fanns någon kemisk industri i området. Detta försäkrade fastighetsägarens ombud.

Problemen började redan efter någon vecka och tilltog hela tiden. Till sist tvingades hyresgästen fly från sin bostad på grund av andningsbesvär. När såväl den lokala miljö- och hälsoskyddsnämnden, en oberoende utredare och fastighetsägarens inhyrda experter genomfört mätningar i lägenheten kunde de konstatera att den var allvarligt förgiftad. Mätvärdena var så allvarliga att det inte var lämpligt att flytta ut möbler, kläder och andra inventarier eftersom de betraktades som allvarligt förgiftade och näst intill omöjliga att rengöra. Inget företag har vågat gå in i lägenheten sedan förgiftningsbilden blivit känd.

Hyresgästen i detta fall kan liksom många andra inte få någon adekvat hjälp från sjukvården när det gäller hälsofrågan. Även ansvarsfrågan är en svår bit både vad gäller personskadan och egendomsskadan.

Min interpellation ställs i syfte att om möjligt reda ut ansvarsfrågan. Det handlar om problem av följande karaktär:

Vem har ansvar för den drabbades förlorade arbetsförmåga och därmed förlorade inkomst?

Vem har ansvar för att hitta en ny bostad till den drabbade?

Vem har ansvar för att hantera de inventarier som förorenats så illa att ingen vågar befatta sig med dem?

Vem har ansvar för egendomsvärdet av de skadade tillhörigheterna?

Vem har ansvar för andra hyresgäster i ett flerbostadshus där någon lägenhet drabbats av allvarliga mögelproblem när ventilationen ofta är samordnad?

Jag förstår att en minister inte kan uttala sig i ett enskilt fall och avser därför självklart inte att ställa mina frågor så konkret. Frågeställningarna ovan är enbart till för att belysa problematiken kring de drabbades situation.

Mina frågor till ministern är mot bakgrund av det beskrivna följande:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av de nya rönen kring nivån av giftighet som kan förekomma vid mögelskador i bostäder?

Avser statsrådet att ta initiativ till att drabbade retroaktivt kan få upprättelse när de allvarliga hälsoproblem som många drabbats av nu fått en vetenskaplig förklaring?

Avser statsrådet att ta initiativ för att öka kunskapen kring problemens omfattning?

Avser statsrådet att ta initiativ för att stärka de drabbades ställning när det gäller de många gånger stora egendomsskador som uppstått när förorenade tillhörigheter inte kan saneras utan måste destrueras?

Avser statsrådet att vidta någon åtgärd för att förebygga att nya mögelskador uppkommer både vid nybebyggelse och i befintliga byggnader nu när vi fått ökad kunskap om hur allvarliga dessa problem kan bli?