den 21 december

Interpellation

2007/08:297 Vikten av lika villkor för kommunala och fristående skolor

av Marie Granlund (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Utvecklingen av antalet friskolor har varit stor under senare år. Det är nu dags att se till att lika villkor gäller för kommunala och fristående skolor. Alla elever oavsett huvudman måste få likvärdiga villkor. Så är det inte i dag. I skollagen finns villkor som endast gäller för de kommunala skolorna. Som exempel kan nämnas garanterad undervisningstid, skyldighet att bereda plats för elever med särskilda behov, krav på betygsdokumentation, meddelandefrihet och så vidare.

Vi socialdemokrater anser att alla skolor oavsett huvudman ska tillhöra vårt gemensamma nationella svenska skolsystem där samma rättigheter och skyldigheter ska gälla. Alla skolor ska verka under samma skollag och följa samma nationella läroplan, kursplan och betygssystem. Vi vill att fortbildning och utvecklingsarbete ska ske gemensamt och vi vill att det ska gälla samma sekretess, öppenhet och meddelarskydd i alla skolor.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen förberedde förändringar i skollagen för att åstadkomma en likvärdighet. Det är glädjande att skolminister Jan Björklund verkar dela våra åsikter då han tillsatt en utredning om lika villkor. Frågan är emellertid vad detta i praktiken kommer att leda till då oenigheten inom den borgerliga regeringen är stor. Den moderata gruppledaren i riksdagens utbildningsutskott Margareta Pålsson säger i medierna att Jan Björklunds åsikter strider mot den överenskommelse som de borgerliga partierna har träffat om skolan före valet.

Hon säger: ”Då sade vi att vi skulle ta bort onödiga regler för både kommunala och fristående skolor. Men det här sänder ju motsatt signal – i stället för att öka flexibiliteten för de kommunala skolorna ska friskolorna bli mindre fria.” (Ekopol den 6 december 2007)

Vad är det som egentligen gäller? Vilken är regeringens uppfattning? Kan elever som i dag inte får tillräckligt med undervisningstid förvänta sig förbättringar? Kommer barn med särskilda behov att också få möjlighet att välja en fristående skola?

Mina frågor till utbildningsministern är:

Vad innebär likvärdiga villkor för utbildningsministern och för regeringen?

Kommer utbildningsministern att verka för att elever oavsett huvudman får likvärdiga villkor?