den 19 december

Interpellation

2007/08:287 Fusk med kött i butiker

av Jacob Johnson (v)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Jordbruksministern svarade nyligen på min skriftliga fråga om vad ministern avser att göra för att tillsynen av livsmedelshanteringen i butikerna ska bli bättre. Svaret löd att ministern anser att det viktigaste är att butikerna följer gällande regler och att förhoppningen är att uppmärksamheten nu leder till en skärpning från butikernas sida. Samtidigt höll ministern med mig om att kontrollerna måste förbättras. Det är ett något intetsägande och passivt svar enligt min mening.

I till exempel Finland och Danmark är det obligatoriskt att gå igenom en grundläggande utbildning i livsmedelshygien för att starta eller driva livsmedelsverksamheter. I Finland måste man klara ett så kallat hygienkompetenstest för att få ett hygienkompetenskort. Testet är uppbyggt på sex olika ämnesområden: mikrobiologi och föroreningar i livsmedel, matförgiftningar, personlig hygien, rengöring, egenkontroll samt lagstiftning. I Sverige finns inga obligatoriska krav på utbildning som i våra nordiska grannländer. De större livsmedelsindustrierna, storhushållen och större restauranger är medvetna om att man måste ha kompetent folk som kontinuerligt utbildas. Mindre livsmedelsindustrier, snabbmatsrestauranger och livsmedelsbutiker kan däremot behöva höja sin utbildningsnivå inom livsmedelsområdet.

ICA säger att de nu ska utbilda all sin personal i säker livsmedelshantering. Det är lovvärt, men det krävs mer insatser. Utbildning i säker livsmedelshantering måste ske kontinuerligt och de som genomgår utbildningen måste testas i att förstå allvaret bakom utbildningen och handla därefter. Om man ska starta eller bedriver livsmedelsverksamhet ska man på samma sätt som i Danmark och Finland gå igenom en obligatorisk kvalitetsutbildning i livsmedel.

Ministern säger även i sitt svar att kontrollerna behöver förbättras, men inte hur. Ett sätt är att göra oanmälda kontroller till standard. Ett annat är att utöka antalet kontroller. Det sistnämnda förslaget kräver ökade resurser till kommunerna, vilket i sin tur kräver ökade avgifter, eftersom förordningen om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel (SFS 2006:1166) anger att en kontrollmyndighets kostnader för offentlig kontroll ska täckas av en årlig avgift.

Regeringen har föranmält en samlad livsmedelsstrategi för Sverige. Det vore naturligt att dessa frågor behandlas i denna kommande strategi.

Mina frågor till ministern är:

1. Vilka initiativ avser ministern att ta för att kompetensen inom livsmedelsbutikerna i dessa frågor ska höjas?

2. Vad avser ministern att göra för att livsmedelsbutikerna ska få ökade incitament att följa befintliga regler?

3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att kontrollen av livsmedelshanteringen i butikerna ska förbättras?

4. Avser ministern att beakta frågan om livsmedelskontrollen i den kommande livsmedelsstrategin?