den 6 december

Interpellation

2007/08:274 Sveriges mål för förnybar energi

av Thomas Östros (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

År 2020 ska EU-länderna få 20 procent av sitt gemensamma energibehov från förnybar energi som sol‑, vind‑, vatten- och biokraft. Om EU ska kunna klara detta mål krävs kraftfulla åtgärder i alla medlemsländer. Torsdagen den 22 november besökte Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå näringsutskottet för att informera om det kommande energiministermötet den 3 december, och dagen därpå var Maud Olofsson i EU-nämnden i samma ärende. Inte vid något av dessa tillfällen informerades riksdagen om att Sverige på energiministermötet skulle inta en helt ny position i frågan om Sveriges roll för Europas energiomställning. Ändå var regeringens och Maud Olofssons budskap till EU-kommissionen vid energimötet måndagen den 3 december att det är orealistiskt att Sverige ska göra mer och att det nu är andra länders tur att gå före i energiomställningen. Det är en position som också bekräftas i de fyra borgerliga partiledarnas debattartikel i Dagens Nyheter den 5 december. Denna energipolitiska helomvändning saknar dock stöd i riksdagen.

Enligt Energimyndigheten har Sverige i dag 39 procent förnybart i sin energimix och till och med 2020 kommer vi att nå 46 procent redan med den politik som sjösattes av den socialdemokratiska regeringen. Mina frågor till näringsministern är därför:

Vilka överväganden ligger bakom näringsministerns ställningstagande att regeringens nya energipolitiska position inte behövde meddelas riksdagen före energiministermötet?

Är det näringsministerns bedömning att sänkta energipolitiska ambitioner för Sverige är förenligt med högre krav på övriga EU-länder?

Vilka är de krav angående andelen förnybar energi som kommissionen ställt på Sverige och som näringsministern betecknar som orealistiska?