den 5 december

Interpellation

2007/08:264 Utförsäljningarnas konsekvenser för den finansiella infrastrukturen

av Thomas Östros (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

OMX AB äger och driver en rad börser i Norden och Baltikum. Tillsammans erbjuder de tillgång till ca 80 procent av den nordiska och baltiska värdepappersmarknaden. Inför den utförsäljning av OMX som regeringen beslutat att genomföra är det därför avgörande att regeringen noga granskar konsekvenserna för den finansiella infrastrukturen i Sverige och i Norden samt för Stockholms roll som finanscentrum.

Den svenska staten äger 6,6 procent av aktierna i OMX och vid en utförsäljning är det naturligt att aktieägarperspektivet, det vill säga högsta möjliga pris, ställs mot statens intresse av en väl fungerande infrastruktur och handel i den finansiella sektorn, inte minst för att Stockholm ska kunna fortsätta att utvecklas som finansiellt centrum. Trots detta har regeringen inte redogjort för sin syn på framtida ägare eller genomfört någon helhetsöversyn av behovet av åtgärder som säkerställer en stark svensk finansiell infrastruktur. Det är också oklart i vilken utsträckning regeringen avser att ta hänsyn till den industriella logiken i den finansiella sektorn i samband med utförsäljningen av OMX.

Ytterligare ett frågetecken gäller regeringens principiella syn på statligt ägande, detta då regeringens huvudsakliga argument för att de statliga företagen ska säljas ut är att staten alltid är en sämre ägare än det privata alternativet. Dock finns bland intressenterna på OMX också statligt ägda företag.

En avgörande betydelse för den svenska finansiella infrastrukturen har även Nordea som i dag är en ledande finanskoncern i Norden. Bolaget har bildats genom flertalet samgåenden under åren 1997–2001 mellan svenska Nordbanken, finska Merita, danska Unibank och norska Christiania Bank og Kreditkasse. Under dessa för Nordea mycket viktiga steg i utvecklingen har svenska staten varit en aktiv och ansvarstagande ägare. Samtidigt har innehavets värde visat en mycket stark utveckling. Nordea är i dag ett av Sveriges viktigaste företag, med stor betydelse för Stockholms attraktionskraft som finanscentrum i norra Europa.

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att det långsiktiga ägandet av OMX och Nordea inte försvagas vid en utförsäljning av statens aktieinnehav?

Vilka bedömningar gör statsrådet av betydelsen av att Nordeas och OMX huvudkontor är förlagda till Sverige?

Finns det, enligt statsrådet, några problem förknippade med att ägare med statliga eller huvudsakligen statliga intressen kan vara köpare av OMX?