den 5 december

Interpellation

2007/08:261 Avknoppningar av skolor

av Marie Granlund (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Så var det dags igen. Karinlundsskolan i Strängnäs är på gång att ges bort till den privata Europaskolan. Elever, föräldrar och lärare protesterar. Situationen med Tibble gymnasium i Täby håller på att upprepa sig. Denna gång är överlåtelsevärdet ännu inte bestämt men ändå var det tänkt att kommunstyrelsen i Strängnäs skulle ta beslut om privatisering.

Precis som tidigare är det Moderaterna som driver fram privatiseringarna. Denna gång är det Ann Landerholm, moderat kommunalråd i Strängnäs, som håller i taktpinnen och den som ska ta över är hennes man Henrik Landerholm, vice ordförande i styrelsen för Europaskolan. Henrik Landerholm var tidigare riksdagsledamot för Moderaterna.

Beslutsprocessen kring skolan har forcerats. Insynen för alla berörda och för oppositionen har varit minimal. Det verkar som om Moderaterna har lovat bort Karinlundsskolan till den privata Europaskolan, ett löfte som förpliktar och som, om inte detta löfte infrias, medför att Skolverket inte kan fatta beslut om att Europaskolan ska få starta hösten 2008.

För att en avknoppning ska kunna genomföras fordras förutom ett positivt beslut från Skolverket att kommunerna upplåter lokalerna till den fristående skolan och att denna också får ta över inventarier, utrustning med mera. Skolverket brukar nämligen säga nej om lokalfrågan inte är löst. Detta beslut måste Skolverket fatta den 7 december. Det är därför insynen i hela beslutsprocessen är minimal för elever, föräldrar och personal men också för oppositionen.

Frågan om avknoppning av Karinlundsskolan har plötsligt lagts på is. Opinionstrycket har blivit för stort. De principiella frågorna kvarstår emellertid.

När frågan om avknoppning av Tibble gymnasium var aktuell anförde Jan Björklund att en utredning var på gång för att se över behovet av ett nationellt regelverk för avknoppning. Därefter har ingenting hänt. Ingen på Utbildningsdepartementet vet om utredningen kommer att komma till stånd. Man kan verkligen fråga sig om Jan Björklunds tidigare uttalande var uppriktigt menat eller bara en skenmanöver för att Uppdrag granskning i Sveriges Television skulle komma med avslöjande reportage om Tibble gymnasium.

Vi socialdemokrater välkomnade då ministerns besked om en utredning. Det måste klargöras vilka regler som gäller vid så kallade avknoppningar.

Avknoppningar som Tibble gymnasium och Karinlundsskolan väcker en rad principiella frågor om hur privatisering av befintlig skolverksamhet ska kunna ske, vilka villkor som ska gälla både för lärare och elever och hur kvaliteten i undervisningen ska kunna garanteras. Vår utgångspunkt är att hela skolväsendet ska präglas av rättvisa villkor, demokratisk insyn och likvärdig kvalitet. Detta måste även gälla för de fristående skolorna. Möjligheten att kunna välja skola är värdefull och de fristående skolorna har en naturlig plats i utbildningsutbudet. Det måste finnas en balans mellan offentliga och fristående skolor i en kommun så att kommunen ges faktiska möjligheter att ta sitt övergripande ansvar.

Ministern har vidare sagt att i väntan på åtgärder kommer diskussionerna kring Tibble att ha en preventiv effekt för vidare avknoppningar. Fallet Karinslund visar att så inte är fallet. Fler kommuner står dessutom på tur, mellan 25 och 30 stycken har lämnat in ansökan till Skolverket.

Mina frågor till statsrådet är därför:

Kommer statsrådet att ta initiativ till direktiv till utredningen, och i så fall när?

Hur ser statsrådet egentligen på avknoppningar som Tibble och Karinslund, och vilka avsikter har statsrådet i sammanhanget?