den 27 november

Interpellation

2007/08:236 Nationell lagstiftning angående införselkvoter för alkohol

av Egon Frid (v)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Vi har diskuterat införselkvoterna tidigare i olika debatter men efter en tvådagarsresa i Bryssel med fokus på alkoholfrågan inom EU vill jag återkomma i frågan om nationell lagstiftning angående införselkvoterna för alkohol till Sverige. Mängden alkohol man får föra in för privat bruk från ett annat EU-land är i dag 110 liter öl, 90 liter vin, 20 liter starkvin och 10 liter sprit. Alkoholinförseln har bidragit till den konsumtionsökning av alkoholdrycker som Sverige haft de senaste tio åren. Vid EU-inträdet gällde en gräns på 21 liter alkohol (1 liter sprit, 5 liter vin och 15 liter öl) för privatpersoner vid utlandsresor. Den nivån var betydligt sundare än dagens 230 liter. Nuvarande kvoter är absurda och kan inte ses som något annat än uppmuntran till smuggling och svartförsäljning och leder till en försämrad folkhälsa. Det är ett rimligt krav att varje nation ska ha rätt att fastställa sina införselkvoter i form av absoluta gränser som har en relevans till egen konsumtion med hänvisning till att prioritera folkhälsofrågorna och folkhälsan i Sverige och övriga länder. Den höga alkoholkonsumtionen för med sig en rad negativa konsekvenser för individ och samhälle. En minister vars uppgift det är att värna folkhälsan måste med kraft bekämpa och stoppa inflödet av billig alkohol som driver upp konsumtionen. En regering vars uppgift det är att värna folkhälsan måste med kraft bekämpa och stoppa inflödet av billig alkohol till följd av dessa helt orimliga införselkvoter. Den alkoholstrategi som EU antog före årsskiftet måste vidareutvecklas genom starkare fokus på folkhälsa och minskad alkoholkonsumtion. Regeringen bör agera tydligt och konsekvent i EU så att Sverige får införa lägre och definitiva införselkvoter. De signaler som jag och flera med mig får från verksamma organisationer i Sverige och EU för en förstärkt folkhälsa och minskade införselkvoter talar ett annat språk än det som sägs i riksdagen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Hur avser statsrådet och regeringen att mer kraftfullt arbeta för och medverka till att varje nation får rätt att bestämma över sina egna införselkvoter?

Hur avser statsrådet och regeringen att mer kraftfullt arbeta för och medverka till minskade införselkvoter för alkohol till Sverige och att införselkvoterna blir absoluta?