den 27 november

Interpellation

2007/08:235 Prioritering av folkhälsa före frihandel

av Egon Frid (v)

till statsrådet Ewa Björling (m)

Det har uppmärksammats från förhandlingar inom EU och WTO att frihandel går före folkhälsa och att denna frihandel aktivt medverkar till en ökad handel med alkohol och tobak i många av utvecklingsländerna. Flera olika organisationer i Sverige, inom EU och i olika utvecklingsländer har uppmärksammat att det i WTO‑, GATT- och EPA-förhandlingarna finns klarlagt den negativa och aggressiva handel som sker med alkohol och tobak. Ett mycket tydligt exempel på detta är den aggressiva alkohol- och tobaksreklam som sprids i många utvecklingsländer. Att alkohol och tobak är hälsovådliga och påverkar folkhälsan negativt torde och borde ingen ifrågasätta vare sig i Sverige, inom EU eller globalt. I Sverige arbetar vi utifrån folkhälsan för en restriktiv alkoholpolitik och för en minskning av tobakskonsumtionen. Inom EU borde denna linje vara lika självklar. Sverige borde även stödja samma linje i den globala handeln. Alla länder bör få rätt att prioritera folkhälsofrågorna före nationella tullar och ökad frihandel. Sveriges linje borde självklart vara att inom handel, bistånd och EU agera för att bekämpa handeln med alkohol och tobak samt att folkhälsan och det utvecklingsarbete som utvecklar folkhälsan har prioritet för global utveckling och fattigdomsbekämpning. Efter en tvådagarsresa till Bryssel med fokus på dessa frågor och träffar med aktiva organisationer och nätverk inom arbetet för folkhälsa före frihandel blir det svart på vitt att frihandeln stöder tillträde till marknader före en utveckling av folkhälsan i utvecklingsländer och att EU-kommissionen tvingar fattiga utvecklingsländer att öppna sina marknader för alkohol och tobak.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

Hur avser statsrådet att agera för att stödja utvecklingsländernas rätt att prioritera folkhälsan före frihandel med en ökad handel av alkohol och tobak?

Hur avser statsrådet att agera så att Sveriges politik för handel, bistånd och EU ligger i linje med Sveriges politik för global utveckling samt bidra till FN:s millenniemål för fattigdomsbekämpning?