den 22 november

Interpellation

2007/08:205 Ökad jämställdhet i vanliga familjers vardag

av Matilda Ernkrans (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Unga kvinnor vill vara självförsörjande och fullfölja sina livsprojekt. Unga män vill ta del i sina barns uppväxt på helt annat sätt än deras egna fäder. Sverige rankas återkommande som världens mest jämställda land och hela Europa vill följa vårt exempel. Länder står i kö för att få veta hur vi kombinerat högt barnafödande med hög förvärvsfrekvens. Men alltför få pappor tar sin del av föräldraledighet och ansvar för hem och familj. I detta läge väljer den borgerliga regeringen att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag, ett bidrag på 3 000 kronor per månad som för de flesta inte ens är ett alternativ – definitivt inte för papporna.

Regeringen skriver i budgetpropositionen att hushållstjänster ska minska kvinnors obetalda dubbelarbete. Men vi kan fråga oss: För vilka kvinnor, och hur många steg framåt tar jämställdheten egentligen i de hem där kvinnor och män bara kan köpa sig fria från att dela ansvaret för hem och familj mer lika?

Därutöver avser regeringen att införa en barnomsorgspeng. Med tanke på hur ansvaret för hem och familj i dag tar sig uttryck kan vi fråga oss: Tror verkligen regeringen att det är framför allt männen i familjerna som kommer att ta huvudansvaret för att leta efter rätt barnomsorg för pengen man fått?

Slutligen ska en jämställdhetsbonus med ekonomisk kompensation i efterhand införas som plåster på såren. Men vi kan fråga oss: Vilka har råd att vänta på pengarna?

Min fråga till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni blir därför:

Avser ministern att med jämställdhetspolitik i fokus vidta några faktiska åtgärder för att stärka pappors roll i familjen samt öka jämställdheten i vanliga familjers vardag?