den 22 november

Interpellation

2007/08:204 Nedmontering av arbetsmiljöfrågorna

av Ulf Holm (mp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Arbetsmiljöverket meddelade i början av november 2007 att ytterligare 50 anställda måste sägas upp på grund av att regeringen dragit ned på anslagen till Arbetsmiljöverket. De som nu får lämna Arbetsmiljöverket är främst arbetsmiljöinspektörerna, enligt tidningen Arbetarskydd.

Några veckor tidigare rapporterade fackförbunden SIF och HTF i en stor arbetsmiljöundersökning, som omfattade 500 000 tjänstemän, att tre av fyra företag bryter mot arbetsmiljölagen. Undersökningen visar också att den psykosociala arbetsmiljön är dålig i vartannat företag och att de största problemen tycks finnas i de små företagen.

Enligt min uppfattning gör Arbetsmiljöverket ett omfattande och bra inspektionsarbete på arbetsplatserna. Det är uppenbart att Arbetsmiljöverket arbetar i anda av att i samförstånd lösa arbetsmiljöproblem och inte i första hand att sätta dit arbetsgivare och deras ansvariga fysiska företrädare. Trots att Arbetsmiljöverkets inspektörer har rätt att göra oanmälda arbetsplatsbesök anmäler de vanligen sin inspektion i förväg.

Ett stöd till det lokala arbetsmiljöarbetet genom företagshälsovård eller motsvarande resurser är av stor betydelse. Med hänsyn tagen till de stora pensionsavgångarna inom företagshälsovården de närmaste åren och det utökade behovet av företagshälsovård som kan förutses är det viktigt att utbildningen av företagshälsovårdspersonal utvecklas både kvalitativt och kvantitativt.

Redan i förra årets budgetproposition minskade regeringen sitt anslag till Arbetsmiljöverket med 50 miljoner kronor för 2007. Det har bland annat inneburit att cirka hundra tjänster avvecklats på myndigheten. I förslaget till statsbudget för 2008 fortsätter regeringen på den inslagna vägen och föreslår en ytterligare neddragning med 33 miljoner kronor. Det är mycket olyckligt enligt min mening och kommer att innebära försämrat arbete ute på fältet.

Miljöpartiet motsätter sig regeringens förslag att minska anslagen till Arbetsmiljöverket och anslår i förhållande till regeringens förslag 83 miljoner kronor, varav 10 miljoner kronor till företagshälsovården, för 2008.

De nya aviserade besparingarna från regeringen innebär att arbetsmiljö­frågorna prioriteras ned väsentligt. Det bekräftas också när Arbetsmiljöverket, den 26 april 2006, i sin återrapportering till Arbetsmarknadsdepartementet angående regleringsbrevets uppdrag om minskade anslag skriver:

”AV:s tillsynsresurser (räknat i antalet inspektörer per 1 000 anställda) ligger redan innan neddragningarna under ILO:s rekommendationer och väsentligt under övriga skandinaviska länders resurser. Efter neddragningarna blir gapet än större. Inspektionsverksamhetens omfattning kommer troligen att minska med drygt 20 procent då en neddragning av den regionala tillsynen inte kunnat undvikas.”

Längre fram i samma dokument skriver man:

”Möjligheterna att fortsätta ett framåtsyftande förebyggande arbetsmiljöarbete kommer att minska, vilket ytterligare förstärks av nedläggningen av Arbetslivsinstitutet.”

Mot bakgrund av vad som framförts vill jag fråga arbetsmarknadsministern följande:

1. På vilket sätt tänker arbetsmarknadsministern verka för att arbetsmiljölagen följs av landets arbetsgivare?

2. Vilka initiativ tänker arbetsmarknadsministern ta för att ILO:s rekommendationer kring tillsynsresurser ska följas?

3. Kommer arbetsmarknadsministern att verka för att företagshälsovården byggs ut?

4. Kommer arbetsmarknadsministern att verka för att Arbetsmiljöverket läggs ned under denna mandatperiod? Om så är fallet, vilken myndighet ska då ta över ansvaret för att arbetsmiljölagstiftningen efterlevs?