den 22 november

Interpellation

2007/08:203 Åtgärder mot diskriminering i högskolan

av Mats Pertoft (mp)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Över 40 procent av studenterna på landets lärosäten känner inte till att det finns en likabehandlingslag för högskolan. Det framkommer i en ny rapport som publicerades den 16 november av Sveriges Förenade Studentkårer.

Det är fem år sedan lagen om likabehandling i högskolan trädde i kraft. En absolut förutsättning för att lagen ska fungera är naturligtvis att lärosätena och deras studenter är medvetna om lagens existens. Att nära hälften av landets studenter inte känner till lagens existens är ett underkännande av hur staten och myndigheterna, i detta fall lärosätena, har agerat vid implementeringen av lagen.

Lärosätena måste informera om det diskrimineringsskydd som studenterna har, men denna information har enligt undersökningen brustit i runt 60 procent av fallen. Det är naturligtvis djupt olyckligt. Andelen studenter som vet vart de ska vända sig om de upplever sig diskriminerade är än färre. Nära 70 procent vet inte vart de ska vända sig. Hur ska vi komma åt problemet med diskriminering om inte de lagar som riksdagen stiftar implementeras ordentligt?

Diskriminering är tyvärr ett existerande fenomen på dagens lärosäten. Därför är det av stor vikt att likabehandlingslagen följs. Förutsättningen för detta är att den är känd.

Min fråga till statsrådet är därför:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa kunskapen hos studenter och anställda vid lärosätena om lagen och de krav lagen ställer?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att motverka diskriminering i högskolan?