den 21 november

Interpellation

2007/08:196 Eventuell förlängning av upplåtelsen av Bromma flygplatsområde

av Per Bolund (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Ett avtal har nyligen slutits mellan Luftfartsverket och Stockholms kommun om en förlängning av upplåtelsen av Bromma flygplatsområde till och med år 2038. För att avtalet ska bli giltigt måste det godkännas av både Stockholms kommunfullmäktige och för Luftfartsverkets del av regeringen. Detta ger regeringen en chans att på allvar ta ställning i miljö- och klimatdebatten.

Bromma flygplats ger kraftig miljöpåverkan i centrala Stockholm med buller, avgaser och föroreningar som påverkar tiotusentals människor. Flygplatsen blockerar ett stort centralt markområde från bostadsbebyggelse vilket bidrar till att Stockholm glesas ut, transportarbetet och utsläppen drivs upp och trycket mot värdefulla friluftsområden ökar. En förlängning av avtalet måste därför prövas med samma noggrannhet som vid en etablering av en ny flygplats.

Det föreslagna avtalet kan ifrågasättas ur demokratisynpunkt. Trots att frågan är politiskt känslig i Stockholm och ett starkt engagemang finns mot flygplatsen väljer man en mycket lång avtalstid, hela 30 år, vilket gör att man omöjliggör för många kommande politiska majoriteter att genomföra ett eventuellt beslut om nedläggning. Avtalet innehåller inte heller någon rätt för kommunen att säga upp avtalet, vilket förvägrar 700 000 stockholmare deras demokratiska möjlighet att påverka flygtrafiken i sin egen stad.

Avtalet tycks helt opåverkat av det senaste årets intensiva klimatdebatt och dessutom helt opåverkat av marknadsekonomiska principer. Staten i form av Luftfartsverket får genom avtalet en subventionerad markhyra på ca 4 miljoner per år som inte alls reflekterar det alternativvärde marken har, i form av exempelvis bostäder. Den subventionerade hyran av det centrala läget snedvrider flygets konkurrenskraft mot andra transportslag och driver upp de klimatpåverkande utsläppen. Avtalet ger dessutom Luftfartsverket rätten att ytterligare förhandla ned den redan subventionerade markhyran om intäkterna från parkeringen minskar – det vill säga om kunderna skulle få för sig att ta kollektivtrafik i stället för bil till flygplatsen. Det är verkligen att motverka marknadsmekanismerna i klimatpolitiken.

Den absolut dominerande delen av flyget på Bromma är inrikesflyg, som minskar år för år. Arlanda har kapacitet att ta emot det inrikesflyg som skulle behöva flytta när Bromma flygplats stängs.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att verka för att det föreslagna avtalet om Bromma flygplats anpassas till de borgerliga partiernas uttalade ambition att låta marknadsmekanismerna verka för minskad klimatpåverkan?

Avser statsrådet att verka för att Luftfartsverket får incitament att verka för förbättrade kollektivtrafikförbindelser till Bromma flygplats?

Hur avser statsrådet att verka för att Sveriges klimatmål ska nås i ljuset av att avtalet om Bromma flygplats innebär att inrikesflyget subventioneras så att dess konkurrenskraft gentemot tåget ökas?

Hur avser statsrådet att öka den demokratiska legitimiteten i Luftfartsverkets verksamhet med tanke på att avtalet för så lång tid låser markanvändningen från omprövning och politisk kontroll?

Kommer statsrådet att verka för att även Stockholms kommun ges rätt att upphäva avtalet?