den 19 november

Interpellation

2007/08:186 Yttrandefrihet i offentligt finansierad verksamhet

av Elina Linna (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Inom det offentliga har anställda så kallad meddelarfrihet och arbetsgivaren efterforskningsförbud och repressalieförbud. Det innebär att de anställda kan påtala exempelvis missförhållanden på arbetsplatsen till massmedierna och arbetsgivaren är förbjuden att efterforska källan och komma med sanktioner.

Som privatanställd har man inte det skyddet. Arbetsgivaren får undersöka vem som sagt eller gjort vad och de anställda kan drabbas av exempelvis löneavdrag eller uppsägning.

Allt fler landsting gör om sin primärvård, överlåter landstingsdriven verksamhet i privat regi och öppnar på andra sätt för privata aktörer. Detta innebär att de anställdas handlingsutrymme minskar. Den grundlagsskyddade rätten att fritt lämna uppgifter om exempelvis missförhållanden till massmedierna tillsammans med förbudet för arbetsgivaren att efterforska källan gäller inte.

Vården riskerar att bli tystare, precis som skolan, omsorgen och alla andra områden som privatiseras. De anställda kan förbjudas att tala med pressen och vi får inte veta vad som händer med våra skattepengar.

Tidigare har till exempel Stockholms läns landsting krävt i alla sina avtal med privata entreprenörer att deras personal ska ha samma skydd som de offentliganställda. Men inte nu längre. I den så kallade regelboken för Vårdval Stockholm har det kravet tagits bort. Det innebär att ingen av de privatanställda som jobbar hos de över 500 mottagningar som har auktoriserats garanteras skyddet att fritt kunna uttala sig.

Det är redan en hård atmosfär bland de anställda i privata verksamheter som finansieras med våra skattepengar. Det är djupt oroande att det ska bli ännu värre när alltmer privatiseras i form av avknoppningar och så kallade utmaningsrätter. I förlängningen är detta också en fråga om patientens säkerhet då yttrandefriheten inte minst är tänkt att ge personalen möjlighet att påtala missförhållanden i vården.

Vänsterpartiet har under flera år drivit frågan om yttrandefrihet i såväl offentlig som privat sektor. För något år sedan infördes också regler som stärker rätten för anställda i kommunala bolag. Dock är frågan om meddelarfrihet i privat verksamhet, oavsett om den är offentligt finansierad eller ej, fortfarande inte löst. Nu när den borgerliga regeringen anstränger sig än hårdare för att privatisera verksamhet blir detta problem akut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieministern:

1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att garantera de anställda i verksamheter som finansieras med offentliga medel yttrandefrihet?

2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka de anställdas möjligheter att kunna påtala missförhållanden på arbetsplatser?

3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att undvika att arbetsgivare efterforskar uppgiftslämnare om missförhållanden på arbetsplatsen?