den 16 november

Interpellation

2007/08:179 Biogasutbyggnaden

av Alf Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I över hälften av landets kommuner genomförs i dag lokala investeringsprogram (LIP) och klimatinvesteringsprogram (Klimp). Tillsammans har de båda investeringsprogrammen genererat miljöinvesteringar för drygt 23 miljarder kronor – därav bidrag på nära 6 miljarder.

När alla LIP-program är genomförda beräknas åtgärderna medföra en energiomställning från el och olja till förnybar energi på 3,0 terawattimmar, vilket är mer än de förväntade effekterna enligt ansökningarna. Den sammanlagda energibesparingen, inom både LIP och Klimp, beräknas även den uppgå till 3,0 terawattimmar, vilket motsvarar uppvärmningen av omkring 200 000 villor per år.

Ungefär en tredjedel av bidragen har totalt sett gått till biogasåtgärder. Företagens engagemang ökar och med årets omgång har näringslivet tagit emot mer än en fjärdedel av bidragen. Trenden har under de senaste åren varit att biogasen fått en allt större del av de samlade bidragen. Nästan hälften av de senast beviljade bidragen avser numera satsningar inom biogasområdet. Klimatinvesteringsprogrammen genomförs över hela landet och beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med 310 000 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från mer än 100 000 personbilar. Samtidigt har regeringen nu beslutat att Klimp:en ska avskaffas från och med 2009. Det kan innebära slutet för en snabb och lönsam biogasutbyggnad i Sverige och därmed ett ökat beroende av fossila energikällor. Med anledning av detta vill jag fråga miljöministern följande:

På vilket sätt avser statsrådet att säkerställa att biogasutbyggnaden kan fortsätta även framöver?