den 15 november

Interpellation

2007/08:169 De branschvisa forskningsprogrammen

av Berit Högman (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Statsminister Fredrik Reinfeldt talade den 14 november på Industridagen i Stockholm. Trots hårda påtryckningar om ett besked om den branschspecifika forskningens framtid gavs dock inga besked om detta.

I den lägesrapport som den gemensamma Industrikommittén överlämnade till regeringen på onsdagen finns bland annat kravet på fortsatt satsning på forskningsprogrammen. Dessa infördes av den socialdemokratiska regeringen under motstånd från bland andra Moderaterna. Men i Industrikommitténs rapport framhålls de som centrala för svensk industris fortsatta konkurrenskraft. Det är oroande att viktiga industribranscher tvingas till ovisshet inför framtidens samarbete mellan stat, näringsliv och fackliga organisationer. Osäkerheten inför framtiden kan i värsta fall innebära att viktig forskning och utveckling riskerar att lämna landet för mer gynnsamma miljöer. Det är också mycket oroande att inte statsministern tycks förstå vikten av en långsiktig dialog och ett strategiskt forskningssamarbete med för Sverige helt centrala branscher.

Tillsammans bidrar de sex nyckelbranscherna till över 80 procent av det svenska näringslivets satsningar på FoU, ger 560 miljarder kronor i exportinkomster och ger ca 600 000 direkta arbetstillfällen i Sverige. Trots detta dömde statsministern i Moderaternas budgetmotion 2005/06 ut de strategiska branschprogrammen som ”en antikverad syn på ekonomins utveckling”. Med hopp om att näringsministern bättre ska förstå vikten av ett fortsatt strategiskt samarbete mellan viktiga nyckelbranscher och staten vill jag därför ställa följande frågor till henne:

Är det näringsministerns bedömning att de branschvisa forskningsprogrammen som staten utvecklat, tillsammans med näringsliv och fackliga organisationer, inom fordonsindustrin, läkemedels- och bioteknikindustrin, metallurgiindustrin, flyg- och rymdindustrin, IT- och telekomindustrin samt skogs- och träindustrin samtliga, likt statsministern, representerar en antik syn på näringspolitik?

Avser näringsministern att förlänga de branschvisa forskningsprogrammen efter 2008?