den 13 november

Interpellation

2007/08:147 Staten, fordonsindustrin och framtiden

av Lars Johansson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Sverige har under lång tid haft ett nära och fruktbart samarbete mellan fordonsindustrin och staten. Det har gett oss en unik ställning som fordonsnation i världen. Samtidigt har det gett Sverige över hundratusen jobb, varav femtiotusen jobb i Västsverige, samt skapat förutsättningar för teknisk utveckling och tillväxt inte minst inom säkerhet och miljö. Men denna position känns nu hotad av att regeringen förhåller sig passiv till vad staten avser att göra i framtiden.

Den socialdemokratiska regeringen hade ett omfattande samarbete med såväl fordonsindustrin som de fackliga organisationerna. Det ledde bland annat fram till ett viktigt branschprogram som går ut 2008 om inget görs från regeringen.

I Göteborgs-Posten skriver Volvochefen Leif Johansson: ”När nuvarande program löper ut 2008 måste vi ha ett nytt industri- och visionsdrivet fordonstekniskt forskningsprogram som hjälper till att skapa den högteknologiska forskningsmiljö den svenska fordonsindustrin behöver för att bibehålla och stärka sin konkurrenskraft.” Volvochefen ger också besked om att fordonsindustrin före årsskiftet kommer att presentera en forsknings- och innovationsstrategi för perioden 2009–2012.

Samtidigt lovar Leif Johansson att Volvo kan gå in med minst lika mycket pengar som staten i ett nytt forskningsprogram för fordonsindustrin.

Till bilden hör också att man i Trollhättan undrar om det blir någon fortsatt satsning på det lyckade Trollhättepaketet som den socialdemokratiska regeringen lanserade.

Jag har följande frågor till näringsministern:

1. Har näringsministern för avsikt att fullfölja Trollhättepaketet som det formulerades 2004?

2. Kommer näringsministern att tillmötesgå fordonsindustrins krav på ett förlängt industri- och fordonstekniskt forskningsprogram när nuvarande löper ut 2008?

3. Är näringsministern beredd att anta Volvos utmaning att satsa lika mycket pengar som Volvo i ett nytt forskningsprogram?