den 5 november

Interpellation

2007/08:114 Regeringens utlovade kvalitetssatsningar på högskolan

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Under valrörelsen ville Lars Leijonborg framställa sig som högskolornas bästa vän. Det skulle bli miljardsatsning på högskolorna och kvaliteten i utbildningarna skulle förstärkas. I dag vet vi hur det blev i verkligheten. Regeringens löften om storsatsningar på kvalitet blev i stället till ett tricksande med olika anslag. Kvalitetspengar finansieras med andra besparingar. Regeringen ger med ena handen och tar med den andra.

I regeringens senaste budgetproposition föreslås en besparing på högskolan med 200 miljoner kronor. Antalet högskoleplatser ska minska trots att söktrycket åter ökar och ungdomskullarna kommer att växa de kommande åren. De 200 miljoner kronor som regeringen tar från högskolorna återanvänds sedan till en satsning på kvaliteten i utbildningarna. Till det lägger man 40 miljoner kronor. I högskolornas totala budget är 40 miljoner i extra anslag inte mycket pengar. Flera högskolor vittnar om att dessa pengar inte ens täcker de ökade lönekostnaderna på lärosätena. Dessutom drar regeringen ner 20 miljoner kronor i budgeten på Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning. I stället överförs ett antal av myndighetens arbetsuppgifter till högskolorna utan ekonomisk kompensation.

Reaktionerna på regeringens uteblivna kvalitetssatsningar har inte låtit vänta på sig:

”Regeringens påstådda satsningar på kvalitet inom högre utbildning och forskning är bara tomma ord”, säger Christoph Bargholtz, ordförande för Sveriges universitetslärarförbund.

”Det går inte att fiffla med kvaliteten. Det är långsiktighet som krävs, inte kreativ bokföring”, kommenterade Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

”Om vi ser det från den totala universitetssynpunkten så blir det att staten äter upp på ett håll och så får vi bidrag ungefär för att täcka vad man äter upp”, säger Göran Bexell, rektor vid Lunds universitet i en radiointervju i Ekot.

Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet, har kallat budgetförslaget ”utomordentligt snålt” och Agneta Stark, vice ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund och rektor vid Högskolan Dalarna, har uttalat att budgetförslaget innefattar ”väldigt lite pengar”.

Med anledning av den reaktion som regeringens budgetförslag har väckt ute bland universitet och högskolor är min fråga till forsknings- och högskoleministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att den så kallade kvalitetssatsningen på högskolan ska uppfattas som trovärdig och även i praktiken ha ett reellt innehåll?