Enligt 10 kap. 3 § lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank ska fullmäktige till riksdagen och Riksrevisionen lämna förslag till disposition av Riksbankens vinst.
Fullmäktige tillämpar en beräkningsprincip som i korthet innebär att 80 procent av Riksbankens genomsnittliga resultat under de senaste fem åren, exklusive valutakurs- och guldvärdeeffekter, ska inlevereras till statsverket. För år 2007 föreslår därmed fullmäktige en inleverans om 3 600 miljoner kronor.
Fullmäktiges verksamhetsberättelse för 2007 redovisar att fullmäktige sammanträtt vid 16 tillfällen under året och övergripande vilka ärenden som behandlats samt vilken information som fullmäktige erhållit vid sammanträdena. Verksamhetsberättelsen anger även hur fullmäktige bedrivit sin kontrollerande funktion.
Sammanfattning 1
Innehållsförteckning 2
Förslag till riksdagsbeslut 3
Förslag till vinstdisposition för år 2007 4
Fullmäktiges verksamhet år 2007 6
Bilaga
Inleveransberäkning avseende Riksbankens resultat år 2007 (miljoner kronor) 8
Fullmäktige föreslår att riksdagen fastställer förslag till disposition av Riksbankens vinst för räkenskapsåret 2007.
Resultatet för år 2007 före bokslutsdispositioner uppgår till 4 095 miljoner kronor, och fullmäktige föreslår att
– från Riksbankens dispositionsfond förs 531 miljoner kronor
– till Riksbankens resultatutjämningsfond förs –1 026 miljoner kronor
– till statsverket inlevereras 3 600 miljoner kronor
– inleveransen sker senast en vecka efter riksdagens beslut, lämpligen i samband med Riksbankens genomförande av den veckovisa öppna marknadsoperationen.
Stockholm den 8 februari 2008
På fullmäktiges vägnar
JOHAN GERNANDT
/Maria Svalfors
I beslutet har deltagit Johan Gernandt (ordförande), Leif Pagrotsky (vice ordförande), Sinikka Bohlin, Peter Egardt, Susanne Eberstein, Bo Bernhardsson, Elizabeth Nyström, Anders Flanking, Kjell Nordström, Ebba Lindsö och Johan Pehrson.
Föredragande har varit Mithra Sundberg och Henrik Gardholm.
Riksdagen godkände i anslutning till sin behandling av Riksbankens förvaltning för år 2006 (2006/07:FiU23) att vinstdispositionen för år 2006 baserades på 1988 års vinstdelningsprincip med de kompletteringar av principen som genomförts sedan dess, vilket också var fullmäktiges förslag. Principen innebär i korthet att 80 procent av det genomsnittliga resultatet under de senaste fem åren, exklusive valutakurs- och guldvärdeeffekter, ska inlevereras till statsverket. För år 2007 tillämpar fullmäktige samma beräkningsgrund.
Fullmäktige har i enlighet med 10 kap. 3 § lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank erhållit redovisning från direktionen över räkenskapsåret 2007. Fullmäktige konstaterar att Riksbanken med tillämpning av nuvarande redovisningsprinciper redovisar en vinst för 2007 uppgående till 4 095 miljoner kronor. I enlighet med 1988 års vinstdelningsprincip och de kompletteringar av principen som genomförts sedan dess görs följande justeringar av det redovisade resultatet vid beräkning av det inleveransgrundande resultatet:
Det redovisade resultatet har påverkats negativt av en valutakursförlust om 1 532 miljoner kronor. I enlighet med vinstdelningsprincipen exkluderas denna förlust vid beräkningen av det inleveransgrundande resultatet.
Riksbanken har redovisat en vinst om 557 miljoner kronor till följd av guldtransaktioner under 2007. Fullmäktige har i enlighet med tidigare beslutad komplettering av vinstdelningsprincipen exkluderat denna vinst vid vinstdispositionsberäkningen.
En orealiserad priseffektvinst om 1 991 miljoner kronor ingår ej i det redovisade resultatet till följd av de år 2004 ändrade redovisningsprinciperna. Fullmäktige har inkluderat denna vinst vid vinstdispositionsberäkningen i enlighet med vinstdelningsprincipen.
Fullmäktige föreslår enligt nedan en inleverans till statsverket om 3 600 miljoner kronor.
Eftersom den föreslagna inleveransen är lägre än årets redovisade resultat föreslås i enlighet med vinstdelningsprincipen att 531 miljoner kronor förs från dispositionsfonden och 1 026 miljoner kronor till resultatutjämningsfonden. Beräkningsunderlaget för vinstdispositionsförslaget framgår av bilaga.
Fullmäktiges revisionsenhet har granskat underlaget för beräkningen av vinstdispositionsförslaget. Revisionsenheten har därvid inte haft något att anmärka.
Resultatet för år 2007 före bokslutsdispositioner uppgår till 4 095 miljoner kronor och fullmäktige har den 8 februari 2007 beslutat avge följande förslag till disposition av Riksbankens vinst:
– från Riksbankens dispositionsfond förs 531 miljoner kronor
– till Riksbankens resultatutjämningsfond förs –1 026 miljoner kronor
– till statsverket inlevereras 3 600 miljoner kronor
– inleveransen sker senast en vecka efter riksdagens beslut, lämpligen i samband med Riksbankens genomförande av den veckovisa öppna marknadsoperationen.
Fullmäktige har under 2007 sammanträtt vid 16 tillfällen. Ordföranden och vice ordföranden har under året följt direktionens arbete, bland annat genom att delta i direktionens sammanträden. Ledamöterna av Riksbankens direktion har normalt deltagit i fullmäktigesammanträdena. Fullmäktige har regelbundet fått redogörelser för verksamheten från direktionen. Direktionen har bland annat lämnat redogörelser för den aktuella penningpolitiken och för arbetet med utveckling och publicering av Riksbankens egen ränteprognos, liksom för arbetet med att övervaka det finansiella systemet. Fullmäktige har även fått slutrapport dels om avvecklingen av den kvarvarande bolagsgruppen, dels om direktionens fortsatta arbete med att utveckla styrningen och ledningen av Riksbanken. Fullmäktige har också fått information om budget, verksamhetsplan, utveckling av risk och resultat i tillgångsförvaltningen samt utfallet i övrigt av verksamheten.
I mars beslutade fullmäktige att bevilja Eva Srejbers ansökan om entledigande med omedelbar verkan, ett år och nio månader före den ordinarie mandatperiodens utgång. Kristina Perssons uppdrag som direktionsledamot upphörde vid den ordinarie mandatperiodens utgång den sista april. Den 25 april utsåg fullmäktige Irma Rosenberg till ny förste vice riksbankschef från och med samma dag. Vid samma sammanträde utsågs Lars E.O. Svensson och Barbro Wickman-Parak till nya direktionsledamöter från och med den 21 maj 2007.
Vid sammanträdet den 2 februari beslutade fullmäktige om riksbankschefens anställningsförmåner.
Fullmäktige har under våren lämnat ett remissyttrande till finansutskottet om den utvärdering av Riksbankens penningpolitik 1995–2005 som genomförts av professorerna Mishkin och Giavazzi på uppdrag av finansutskottet. Direktionen har vid ett par tillfällen under året rapporterat till fullmäktige hur man arbetat med rekommendationerna i utvärderingen inom banken. Under år 2008 kommer ytterligare rapporter att lämnas. Under hösten har fullmäktige även behandlat remissen om Riksbankens finansiella oberoende, en av regeringen tillsatt utredning om Riksbankens kapitalstruktur och vinstdisposition under ledning av Ingrid Bonde. Riksbanken avser att lämna remissyttrande till Finansdepartementet i början av 2008. Dessutom har fullmäktige lämnat ett remissyttrande till finansutskottet om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank vad gäller direktionsledamöters mandatperiod.
Under 2007 har fyra ledamöter i fullmäktige ingått i en beredningsgrupp som Riksbanken inrättat, Gruppen för minnesmynt. I denna har även statsheraldikern samt företrädare för Konstakademien, Kungl. Myntkabinettet och Nationalmuseum deltagit. Gruppen ska förbereda förslag till motiv för utgivning av minnesmynt. Fullmäktige beslutade under året om utformning av ett minnesmynt med anledning av 300-årsjubileet av Carl von Linnés födelse för utgivning 2007 och ett mynt med anledning av 150-årsminnet av Selma Lagerlöfs födelse för utgivning under 2008. Fullmäktige har även fått en redogörelse för den myntupphandling som genomförts under året.
Vid sammanträdet den 19 december beslutade fullmäktige att byta ut den på bruksmynten tidigare präglade bokstaven ”E” (för myntningsorten Eskilstuna) till ”S” (för utgivningsorten Stockholm) eftersom de svenska mynten kommer att tillverkas utanför Sverige framöver. Vid sammanträden i februari och april behandlades frågan om att överlåta Riksbankens samling av sedlar, mynt och medaljer med mera till Kungl. Myntkabinettet. Överlåtelsen genomfördes den 1 juli i form av en gåva.
Vid sammanträdet den 19 december godkände fullmäktige de nya styr- och ledningsformerna i Riksbanken, som avspeglas i en ny instruktion för banken från den 1 januari 2008. Fullmäktige beslutade samtidigt om vissa mindre ändringar i arbetsordningen för Riksbanken som träder i kraft vid samma tidpunkt.
Under året har frågan om ansvarsfördelningen mellan direktionen och fullmäktige i vissa internationella frågor liksom frågan om fullmäktiges ställning i relation till finansutskottet diskuterats och klargjorts.
Fullmäktiges ordförande och vice ordförande har under året lämnat redogörelse för fullmäktiges arbete till finansutskottet.
Fullmäktige och direktionen gjorde under hösten en studieresa till Budapest och Frankfurt för att besöka den ungerska centralbanken, det ungerska finansministeriet, ECB samt Deutsche Bundesbank. Avsikten med besöken var bland annat att få en inblick i hur det är att arbeta som nationell centralbank såväl inom som utanför det europeiska centralbankssystemet och att få ett möte med ECB:s direktion.
Under året har en ny konsult för fullmäktiges revisionsenhet upphandlats och tillträtt. Revisionsenheten har huvudsakligen granskat direktionsledamöternas tjänsteutövning, direktionens arbete enligt gällande arbetsordning och instruktion samt Riksbankens förslag till vinstdisposition. Fullmäktiges revisionsenhet har även granskat hur riskhanteringen bedrivs enligt reglerna för den finansiella tillgångsförvaltningen och hur kontrollsystemet fungerar. Granskningarna har inte lett till några anmärkningar. Fullmäktige har även fått information om Riksrevisionens granskning av Riksbankens verksamhet.
I fullmäktiges löpande uppföljning av direktionsledamöternas arbete har inte framkommit något som föranlett fullmäktige att rikta någon anmärkning mot deras tjänsteutövning.
Bilaga
Elanders Gotab, Stockholm 2008