Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försvars- och finansutskotten under sin beredning av tilläggsbudgeten granskar Norge-offertens långsiktiga ekonomiska konsekvenser för svenska staten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att pröva om de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna ligger inom ramen för de beställningsbemyndiganden som riksdagen medgivit beträffande framtida utgifter för anskaffning av försvarsmateriel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återkomma med en ny beräkning av beställningsbemyndiganden i nästa tilläggsbudget.
Regeringen överlämnade den 28/4 en offert till Norge på 48 stycken Jas 39 Gripen av den senaste snitt, med beteckning E/F-model. Det har länge varit känt att kravet från Norge för att köpa Jas har hela tiden varit att även Sverige ska skaffa denna version av planet.
Enligt flera medieuppgifter beslöt regeringen på sammanträdet den 24/4 att Sverige ska uppgradera 10 befintliga Jas-plan till E/F-standard. Riksdagen har så sent som 2007 medgivit att regeringen får uppgradera 31 äldre JAS-plan till C/D-version till en kostnad av 4,1 miljarder kronor, så att den totala flygplansflottan uppgår till sammanlagt 100 st Jas-plan. Enligt uttalanden från försvarsminister Sten Tolgfors ska inte en Jas-affär med Norge innebära att Jas-projektet i Sverige kommer att få några nya pengar utöver det som redan är planerat. Istället handlar det om, enligt Tolgfors, en ombyggnation av 10 befintliga Jas-plan som flygvapnet förfogar över. Problemet är att riksdagen inte har medgivit någon uppgradering av E/F-modell.
I och med detta regeringsbeslut och överlämnandet av offerten till Norge av försvarsminister Sten Tolgfors har regeringen förbundit sig ett ekonomiskt åtagande som man inte har rätt att göra utan att först få riksdagens bemyndigande. Enligt Miljöpartiet strider regeringens förfarande mot Regeringsformen, 9 kap: "10 § Regeringen får icke utan riksdagens bemyndigande taga upp lån eller i övrigt ikläda staten ekonomisk förpliktelse. Lag (1988:1444)." Detta har jag uppmärksammat i en KU-anmälan (28/4-2008). Att Tolgfors E/F-satsning skulle kunna finansieras inom befintlig materielbudget låter inte särskilt trovärdigt med tanke på det ekonomiskt osäkra läge som Försvarsmakten nu befinner sig i. Det är därför utmanande att göra nya åtaganden i Jas 39 Gripen-projektet eftersom det med största sannolikhet kräver ytterligare besparingar inom försvarsmakten, utöver de redan aviserade besparingarna. Regeringen borde enligt Miljöpartiets mening först ha begärt ett nytt beställningsbemyndigande i tilläggsbudgeten för att täcka framtida utgifter till följd av den lämnade offerten.
Vi noterar också att försvarsmakten inte har tecknat samråd på offerten vilket måste uppfattas som att försvarsmakten inte i nuläget ser något behov för Jas 39 Gripen E/F i organisationen. Offerten kan enligt miljöpartiets mening bara uppfattas som ett skattefinansierat industristöd.
Försvars- och finansutskotten bör under sin beredning av vårpropositionen och tilläggsbudgeten granska offertens långsiktiga ekonomiska konsekvenser för svenska staten och pröva om dessa ligger inom ramen för de beställningsbemyndigande som riksdagen medgivit beträffande framtida utgifter för anskaffning av försvarsmateriel. Om så inte är fallet bör regeringen återkomma med en ny beräkning av behovet av beställningsbemyndiganden i tilläggsbudget nr 2 för år 2008.