Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en läkarutbildning vid Örebro universitet.
Idag finns det stor efterfrågan på läkare inom flera specialiteter. Det är också så att nästintill varannan läkare är 50 år eller äldre och närmar sig således pensionsåldern.
Situationen förvärras av att efterfrågan på läkare antas öka snabbare än tillgången på grund av befolkningstillväxten och en åldrande befolkning.
Behovet av läkare i Sverige är således stort, så även i Örebro län. Denna brist måste vi råda bot på genom fler utbildningsplatser. Därför är det mycket bra att regeringen satsat på just fler platser på läkarutbildningen. Men det behövs fler platser än att bygga ut på befintliga utbildningssäten – det behövs en ny läkarutbildning. En ny medicinsk fakultet har alla förutsättningar att bli en injektion för hela läkarutbildningen i landet. Den behöver – som alla andra verksamheter – stimuleras av den kreativitet som frigörs vid nyetablering.
Det var sex år sedan som Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) invigdes. Det är ett sjukhus som under flera år befäst sin position som universitetssjukhus genom att bedriva egen forskning och högspecialiserad vård. USÖ har också ett nära samarbete med Örebro universitet. USÖ har under lång tid tagit emot läkarstudenter från Linköping på ett omvittnat bra sätt och i Örebro finns också en rad mycket duktiga forskare.
En ny läkarutbildning vid Örebro universitet skulle förbättra läkarrekryteringen till hela närområdet men också stärka läkarförsörjningen. Örebro universitet har ett modernt tänkande när det gäller en ny läkarutbildning. Det handlar inte bara om att täcka behovet av läkare, utan fokus ligger även på att tillfredsställa den förändrade kompetens som framtidens läkare kommer att behöva. Utbildningens upplägg motsvarar också de vårdbehov som kommer att vara de största i framtiden.