Motion till riksdagen
2007/08:Ub554
av Yvonne Andersson och Finn Bengtsson (kd, m)

Vikten av svenskt deltagande i EU:s ramprogram


kd648

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av ökat svenskt deltagande i EU:s ramprogram.

Motivering

EU:s ramprogram är det viktigaste redskapet för forskningsfinansiering i Europa. Från och med den 15 januari i år gäller det sjunde ramprogrammet, men inom vissa områden kan man fortfarande söka medel från det sjätte programmet.

I förhållande till vårt lands storlek har Sveriges deltagande i EU:s ramprogram varit högt. Beaktar man hur mycket vi satsar på FoU i förhållande till vår folkmängd, är deltagandet dock lägre. Sverige hamnar här på trettonde plats. En anledning till det är att svenska forskare går miste om medel från EU, eftersom de inte kan ordna den medfinansiering som krävs från EU:s sida. I framtiden kommer också konkurrensen från länder som snabbare än vi expanderar sin forskning att hårdna. Tillskapandet av den gemensamma europeiska plattformen European Research Area (ERA), som syftar till att Europa forskningsmässigt ska fungera som en enda nation, har redan lett till ökad profilering och specialisering. Mycket skulle kunna göras för att Sverige i framtiden ska kunna hävda sig bättre i konkurrensen och deltagandet i ramprogrammen öka.

De åtgärder som skulle behövas ser olika ut för olika forskningsområden och för små- och medelstora företag respektive universitet och forskningsinstitut. För företagens del kan det handla om att man behöver hjälp med information om hur man ansöker – alltifrån vart man ska vända sig till hur en ansökan bör formuleras. För universiteten och forskningsinstituten är istället medfinansieringen det avgörande problemet. Gemensamt är dock resultatet att potentiell forskning i Sverige går förlorad och Sverige får inte sin självklara plats i Europa. Det finns helt enkelt inte medel som kan användas till merkostnader som EU-projekten kräver. I de fall medfinansiering kan ordnas på olika sätt saknas ofta medel för overheadkostnader. Läget för enskilda forskare och forskargrupper kan därmed vara synnerligen svårt. Därför är det av största vikt att omgående skapa resurser som motverkar att EU-medel går svenska forskare ur händerna. Man kan tänka sig en fond för medfinansiering så att ett svenskt deltagande i EU:s ramprogram kan öka. Vikten av detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 3 oktober 2007

Yvonne Andersson (kd)

Finn Bengtsson (m)