Motion till riksdagen
2007/08:Ub551
av Stefan Attefall m.fl. (kd, fp, m, c)

Högskolan i Jönköping


kd673

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Tekniska Högskolan i Jönköping bör tilldelas vetenskapsområde.

Motivering

Högskolan i Jönköping har genomfört en stor satsning för att mindre och medelstora företag i Sverige ska stärka sin kompetens. Den tekniska utvecklingen och globaliseringen har lett till starkt ökad konkurrens mellan företag av alla slag; det skapar samtidigt nya möjligheter och förutsättningar. Nu har även små och medelstora företag med hjälp av informations- och kommunikationsteknologin helt andra möjligheter än tidigare att tillgå information till låg kostnad och nå kunder världen över. Dessa företag är av stor betydelse för sysselsättningen i Sverige, inte minst då större företag i betydande utsträckning väljer att omlokalisera produktionen till andra länder. De mindre företagen är viktiga för konkurrenskraften. Mindre företag är ofta mer flexibla än större, i mindre grad inlåsta inom givna områden. Flexibiliteten leder i många fall till att mindre företag är mer innovativa än större företag.

De små och medelstora företagen är lika beroende av att samverka med den forskning och den högre utbildning som erbjuds av universitet och högskolor som stora företag. Emellertid är universitet och högskolor vanligen inriktade på samverkan med de större företagen.

Akademins samverkan med mindre företag kräver ett särskilt fokus på och en uppbyggnad av långsiktigt ömsesidigt förtroende med entreprenörer och enskilda företagare. Högskolan i Jönköping har utvecklat Internationella Handelshögskolan och, under de senaste fem åren, även gjort en stor satsning för att bygga Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) i en unik samverkan med små och medelstora företag. Ett unikt fadderföretagssystem, varigenom 850 små och medelstora företag agerar mentorer till studenterna under deras utbildning, har utvärderats med ett mycket gott resultat. Svenskt Näringsliv har i en nationell utvärdering, med alla landets studenter i teknik, visat att studenterna i Jönköping är de som snabbast får relevanta jobb efter avslutad utbildning. Utbildningen har idag ett mycket högt söktryck, glädjande nog också bland kvinnor.

Det är genom många aktörers samverkan som satsningen med JTH möjliggjorts. Det handlar dels om länets näringsliv och offentliga sektor, dels om en stark nationell uppbackning. Det senaste året har ett långsiktigt samarbete med Chalmers, Göteborg, och Kung. Tekniska högskolan, Stockholm, etablerats. Dessa lärosäten har gått in med ett för Sverige unikt engagemang, ett engagemang som motiveras av JTH:s profil som ses som ett värdefullt komplement till övriga tekniska högskolors inriktningar.

JTH:s inriktade verksamhet är industriell produktionsframtagning, med särskild tillämpning för små och medelstora tillverkande företag och tjänstenära tillverkningsföretag. Profilen har etablerat JTH som ett nationellt nav för teknisk utbildning och forskning för små och medelstora, särskilt tillverkande företag i Sverige. En utveckling som lett till att även Vinnova, Teknikföretagen och IF Metall nu är en del av projektet. Från 2002 till 2007 har den årliga volymen av forskning och forskarutbildning vid JTH ökat från 26 miljoner kronor till 59 miljoner kronor. Projektet bygger på en extern finansiering om 140 miljoner kronor under en sjuårsperiod, 2003–2009, varav regionens näringsliv och offentlig sektor står för en betydande del.

Högskolan i Jönköping har med externa aktörer stått för i det närmaste hela kostnaden och risken av att etablera JTH. Beroendet av ett regionalt engagemang har varit viktigt initialt, dock är projektet en nationellt viktig resurs. Det är viktigt att regeringen ökar sitt engagemang och låter JTH, efter kvalitetsgranskning av Högskoleverket, tilldelas ett eget vetenskapsområde.

Stockholm den 2 oktober 2007

Stefan Attefall (kd)

Irene Oskarsson (kd)

Tobias Krantz (fp)

Bengt-Anders Johansson (m)

Annie Johansson (c)

Magdalena Andersson (m)

Helena Bouveng (m)