Motion till riksdagen
2007/08:Ub549
av Maria Stenberg m.fl. (s)

Rekryteringsbidraget för studier


s80012

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om studiestödssystemen.

Motivering

Rekryteringsbidraget har varit en mycket uppskattad möjlighet för att kunna börja studera. Det riktade sig till personer med kort tidigare utbildning, kanske inte ens en fullgjord grundskoleutbildning, och som var eller riskerade att bli arbetslösa. Det var också till för att underlätta för personer med någon typ av funktionshinder och som på grund av detta behövde extra tid för att nå sina studiemål. Att avveckla rekryteringsbidraget var att svika alla de vuxna som behöver få en ny start i arbetslivet och där detta bidrag varit inkörsporten till utveckling i eget yrke eller inom ett helt nytt yrkesområde. Efter studier med rekryteringsbidrag har många gått vidare till högre utbildning med studiemedel, när man kunnat pröva på att studera och konstaterat att det fungerat väl.

Många med enbart grundskola eller en kortare gymnasieutbildning riskerar att slås ut från arbetsmarknaden i framtiden. För att de inte ska hamna i permanent arbetslöshet, måste samhället ge dem det stöd som krävs i syfte att de ska kunna konkurrera på lika villkor på arbetsmarknaden. Rekryteringsbidraget var en form av sådant stöd.

Arbetsmarknadens krav på anställdas kunskaper och färdigheter har förändrats snabbt under de senaste åren, från att ha varit anställningsbar direkt efter grundskola, till att det idag krävs minst gymnasiekompetens och i många fall helst högskolestudier.

Den socialdemokratiska politikens ledstjärna är att vi ska konkurrera med kunskap, inte med låga löner. Därför ser vi positivt på utvecklingen av en arbetsmarknad som efterlyser utbildad och kunnig personal. Mer utbildning för fler medborgare innebär också att Sverige stärker sig som kunskapsnation i ett internationellt perspektiv.

Möjligheten att kunna börja studera i vuxen ålder är en rättvisefråga och handlar om att ge dem som av olika anledningar inte haft har tillgång till dagens utbildning en andra chans till studier. Det är angeläget att se över hur vi framöver utformar våra studiestödssystem så att den här gruppens behov särskilt tillgodoses.

Stockholm den 4 oktober 2007

Maria Stenberg (s)

Karin Åström (s)

Lars U Granberg (s)

Kristina Zakrisson (s)

Leif Pettersson (s)