Motion till riksdagen
2007/08:Ub545
av Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Kunskapen om demensvård


kd605

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kompetensutveckling inom demensvården.

Motivering

Det finns idag över 140 000 personer i Sverige som bär på en demenssjukdom och antalet ökar successivt för varje år. Knappt hälften av dem bor på särskilda boenden. Även om kunskapen kring sjukdomen ökar stegvis anser Socialstyrelsen att stödet behöver öka både till de sjuka och till de anhöriga samt att kommunernas planering måste bli bättre.

Människor som bär på en demenssjukdom är mycket utsatta och har många gånger svårt att göra sina röster hörda. De tillhör en grupp som ofta är helt utlämnad till personalens omsorg och kunnande. De anhöriga gör stora insatser och utan dem skulle inte vården fungera. Därför är regeringens löfte om att i lag stärka de anhörigas rättigheter och ställning mycket välkommet. Alla har dock inte anhöriga runt omkring sig och då är personalens omsorg och kunnande helt avgörande. Det är viktigt att kunskapen och kompetensen kring demenssjukdomar är under ständig utveckling.

Kompetensen är dock eftersatt på många håll och måste därför stärkas. De demenssjuka har rätt till ett värdigt bemötande och en värdig omsorg. För att kunna ge det måste god kompetens om sjukdomens tillstånd och utveckling tillgodoses. Det gör den inte i tillräcklig omfattning idag.

Jag anser därför att demensvården måste uppmärksammas i alla vårdutbildningar på alla nivåer där de studerande kommer att arbeta med demenssjuka människor. Det kan vara alltifrån omvårdnadsutbildningen på gymnasienivå till påbyggnadsutbildningar, högskoleutbildningar och fortbildningar på arbetsplatsen.

Regeringen bör därför ta frågorna om kompetens kring demens och andra sjukdomar där de drabbade har svårt att föra sin egen talan i beaktande då kommande, inom området relevanta, propositioner kommer att läggas.

Stockholm den 1 oktober 2007

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)