Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätt att utvärdera sin skola och sin skolsituation.
Barn och ungdomar tillbringar en stor del av sin tid i skolan. Det är deras arbetsplats men också en plats där man träffar kompisar och växer och utvecklas som människa. Därför är det nödvändigt att skolmiljön är så bra att barn och ungdomar känner att skolan är till för dem.
Man måste känna sig trygg i skolan och man måste veta att lärare och övrig personal är till för att barnen ska kunna utvecklas och känna att de tas på allvar. Alla barn och ungdomar måste känna att de blir bemötta på sin egen nivå och att de kan tala om vad de själva vill och kan.
Elevinflytande och elevdemokrati är begrepp som måste finnas i vår moderna skola. Den gamla tidens pluggskola, med tysta och rädda elever, är förbi. Varje generation elever förändrar skolan utifrån hur det omgivande samhället förändras. Dagens elever har ett öppet sinne för att de ska kunna säga sin mening och att lärare och övrig personal tar deras åsikter på allvar. Elevråd borde vara ett naturligt inslag på alla skolor, vilket det tyvärr inte är idag.
I diskussioner med barn och ungdomar som är skolelever idag får man en bild av att det är mycket varierande på skolorna när det gäller elevers inflytande. Eftersom det omgivande samhället är demokratiskt med stora möjligheter till inflytande måste även skolvärlden förändras i den riktningen. Vi tror att det skulle vara mycket intressant och utvecklande att låta elever vara med och utveckla skolan genom att skriftligt få utvärdera hela sin arbetsmiljö och sin arbetssituation. Det skulle ge eleverna möjlighet att formulera sig kring sin egen situation men skulle också vara ett viktigt led i utvecklingen av skolan.
Vi anser att elevernas synpunkter skulle öka kvaliteten på utbildningen och det stämmer med barnkonventionens artikel 12: ”Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.”
En skriftlig utvärdering av skolan och lärares insatser måste givetvis ske med hänsyn tagen till elevernas ålder och mognad, men det börjar bli dags att ge dagens elever möjlighet att utvärdera sin skola och sin skolsituation, så att dagens skola även kan bli framtidens skola. Därför bör en standardnivå för elevernas rätt till utvärdering skapas. Kontinuerliga uppföljningar av hur medinflytande och utvärderingar sköts av skolan måste också finnas.