Motion till riksdagen
2007/08:Ub534
av Matilda Ernkrans och Jennie Nilsson (s)

Fritidshemmen


s80135

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvalitet och behoven av fritidshem.

Motivering

Många av de yngre barnen i skolan tillbringar efter skoldagens slut sin tid på fritids i väntan på att förälderns arbetsdag ska vara avklarad. Fritidshem med utbildade pedagoger fyller en viktig funktion för att komplettera skolan, ge barnen en meningsfull fritid samt stödja dem i deras utveckling.

Enligt Skolverkets rapport ”Barn och personal i fritidshem 2006” så har barngrupperna ökat inom fritidshem och personaltätheten minskat. Hösten 2006 ökar både antalet och andelen inskrivna barn i fritidshemmen. Antalet inskrivna barn är 329 100 jämfört med 323 500 året innan. Samtidigt har andelen inskrivna 6–9-åringar ökat från 76 till 78 procent. Av alla 10–12-åringar går 11 procent i fritidshem 2006, nästan en procentenhet mer än året innan.

Gruppstorlekarna i fritidshemmen är fortfarande stora. Hösten 2006 går det i genomsnitt 31,7 barn per avdelning, en ökning sedan 2005 då gruppstorleken var 30,6. Personaltätheten i fritidshemmen fortsätter att minska. Hösten 2006 går det 18,9 barn per årsarbetare, jämfört med 18,6 året innan.

Barn har olika behov och olika förutsättningar och behöver därför mötas på olika sätt inom fritidshemsverksamheten. Barn och fritidpedagoger vittnar om fritidshemsverksamhet som inte räcker till. Barn kan inte få vara olika och det är ofta mycket svårt att göra god pedagogisk verksamhet för mindre grupper av barn. Detta är otillräckligt för våra barn.

Socialdemokraterna prioriterade i sitt valmanifest 2006 att utveckla kvaliteten på fritids genom ett löfte om att anställa 3 000 fler fritidpedagoger. Det socialdemokratiska valmanifestet kom aldrig att bli verklig politik då valet vanns av en borgerlig allians.

Fritidshemmens verksamhet är viktig för barnen, med mer personal skulle fler arbetsuppgifter kunna fördelas mellan skola och fritidshem. Hjälp med läxläsningen är ett exempel på samarbetsmöjligheter mellan skola och fritids.

Idag ser Sverige annorlunda ut och kommer att fortsätta att förändras. I den situationen blir det än viktigare att ge våra barn en fritidshemsverksamhet av god kvalitet. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 4 oktober 2007

Matilda Ernkrans (s)

Jennie Nilsson (s)