Motion till riksdagen
2007/08:Ub494
av Maria Lundqvist-Brömster m.fl. (fp)

Förstärk den lagstadgade elevhälsan


fp1420

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förstärka den lagstadgade elevhälsan med kuratorer, psykologer och skolsköterskor.

Motivering

Allt fler unga flickor och pojkar mår dåligt psykiskt. Ätstörningar, självskadebeteende och ett tilltagande drogmissbruk är en del i denna oroande utveckling. En rapport från Socialstyrelsen (2006) visar att unga kvinnor i åldern 15–24 år som försökt ta sitt liv ökat med 44 procent under åren 1998–2003. Skrämmande nog är självmord den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 15–44 år. Statistiken talar sitt tydliga språk. Det finns många som ropar på hjälp och varje självmord är ett oerhört misslyckande för samhället – någonstans räckte vi inte till.

Alltför länge har samhällets insatser fokuserats på åtgärder när problemet redan är ett faktum. Mer kraft måste läggas på det förebyggande arbetet och på att skapa möjligheter att tidigare och tydligare kunna ingripa och hjälpa ett barn som signalerar att något är fel. Då ökar möjligheterna att förhindra att de en dag blir föremål för psykiatrin.

En nyligen publicerad rapport från Socialstyrelsen ”Tänk långsiktigt” visar också att det både ur individens och ur samhällets perspektiv är oerhört viktigt med tidiga insatser för att förebygga psykisk ohälsa. Om problemen inte åtgärdas kommer de mänskliga och ekonomiska kostnaderna att bli omfattande.

De förebyggande insatserna i skolan för att möta barns och ungdomars problem har minskat. Skolans elevhälsa som ska möta barnet med en hel palett av åtgärder finns tyvärr idag mer till namn än gagn. Trycket på socialtjänsten har ökat. I all synnerhet som barn- och ungdomspsykiatrin samtidigt dras med stora bemanningsproblem. För att skapa humana och verkningsfulla insatser ska kraftsamlingen därför göras under förskola och tidiga skolår. Även barnavårdscentraler och mödravårdscentraler spelar en viktig roll i det förebyggande arbetet och för att tidigt upptäcka psykisk sjukdom. Elevhälsan i skolan med kuratorer, psykologer och skolsköterskor är i dag nedrustad och måste förstärkas. Samarbetet mellan skolan och barn- och ungdomspsykiatrin måste också utvecklas. Det är nu dags att upprusta elevhälsan. Elevhälsa ska finnas i alla kommuner och elevhälsans existens ska förstärkas i skollagen., detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 5 oktober 2007

Maria Lundqvist-Brömster (fp)

Agneta Berliner (fp)

Camilla Lindberg (fp)