Motion till riksdagen
2007/08:Ub485
av Désirée Pethrus Engström (kd)

Barnmorska på högstadiet


kd681

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av barnmorskor som komplement till skolhälsovården och som stöd i undervisning i sex och samlevnad på högstadiet.

Många unga saknar basala kunskaper

För några decennier sedan när man ville förbättra tandhälsan hos barn och ungdomar tillskapades resurser för den så kallade flourtanten. Det förbättrade tandhälsan med hjälp av information och rätt insatser i förebyggande syfte. Idag behövs någon som med samma regelbundenhet har sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Verkligheten visar att det behöver komma in annan kompetens i skolan som stöd till lärarna i denna uppgift.

I dagens informationssamhälle där sex diskuteras dagligen i media är det lätt att tro att kunskaperna om sex och samlevnad är i topp. Sanningen är dock en helt annan och många unga saknar, enligt en artikelserie i Dagens Nyheter, basala kunskaper. Det beror dels på bristfällig information men också på att lärarna inte har tillräckligt uppdaterad kompetens på området. Samtidigt som vi lever i ett upplyst samhälle fortsätter könssjukdomar och tonårsaborter att öka i landet och detta är en viktig indikator på att den nuvarande sexualupplysningen inte fungerar. I Stockholms län ökade antalet tonårsaborter under 2005 i åldersgruppen 15–19 år med 11 % jämfört med 2004. Preventivmedelsrådgivningen är uppenbarligen inte tillräcklig och många frågor kräver medicinsk utbildning.

Undervisning i sex och samlevnad kräver expertkunskap

Sex och samlevnad är ett oerhört viktigt skolämne och för att undervisa i ämnet krävs kunskap, förståelse och erfarenhet. Många lärare känner dock att de inte alltid har de kunskaper som krävs för att undervisa i ämnet. När samma lärare som lär eleverna skilja på mossa och lavar börjar tala om samlag, onani och könssjukdomar uppstår lätt en pinsam situation. Att för en elev ställa sina mest intima frågor gällande sex till läraren som man träffar dagligen kan därför vara mycket svårt.

Genom att låta barnmorskor sköta denna undervisning skulle skolan få tillgång till den expertkunskap som skolans sexualundervisning ofta saknar och dessutom skulle eleverna få tillgång till en utomstående person att ställa känsliga frågor till.

Det är fortfarande viktigt att bevara skolsköterskor, skolkuratorer och andra i skolhälsovården. Ungdomsmottagningar har också en viktig roll men barnmorskor skulle därutöver kunna komplettera med sina medicinska kunskaper. Viktigast är att ungdomar tidigt får information på ett kontinuerligt återkommande sätt.

Barnmorskorna skulle på ett mycket effektivt sätt komplettera och förstärka det arbete som skolorna och ungdomsmottagningarna gör och väva de två världarna samman. Vi behöver fler åtgärder som samverkar för att främja sexuell hälsa och att låta barnmorskor undervisa i sex och samlevnad på högstadiet är ett viktigt steg på vägen.

Stockholm den 4 oktober 2007

Désirée Pethrus Engström (kd)