Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Skolverkets rätt att stoppa undervisningen i friskolor under den tid då rättslig prövning av Skolverkets indragning av skoltillstånd pågår.
Miljöpartiet arbetar för att alla skolor som lever upp till våra lagar och bestämmelser skall få bedriva skolverksamhet, oberoende av vem som råkar driva dem. För oss är det även mycket viktigt att alla skolor oberoende av vem som driver dem behandlas lika.
Oberoende av om det rör sig om en fristående eller kommunal skola är det viktigt att missförhållanden omedelbart uppdagas och åtgärdas. Denna motion handlar i första hand om förslag om att ändra regelverket för att komma åt fristående skolor som missköter sig, men problematiken finns mycket väl även bland kommunala skolor, som det t.ex. visade sig i fallet med Knutbyskolan i Uppsala. När det gäller kommunala skolor saknar Skolverket idag konkreta sanktionssystem av det slag som finns för fristående skolor, och vi ser fram emot att regeringen återkommer till riksdagen med förslag i denna fråga.
När det gäller fristående skolor ser vi med oro på de visserligen få, men ändå, fall där Skolverket uppdagar att fristående skolor missbrukar lagen och fortsätter sitt arbete trots att man inte lever upp till regelverket och ibland t.o.m. kan tänkas kränka barnens rätt till en god undervisning.
Dessa skolor hotar med sitt beteende alla de fristående skolor som gör ett bra arbete, och det är det absoluta flertalet, inom de fristående skolorna.
För att få rätsida på denna fråga finns det ett behov att ta fram åtgärder som värnar om de skolor som gör ett bra arbete och att tillförsäkra dem den rättstrygghet, stabilitet, rättvisa och de långsiktiga villkor som de behöver för sin verksamhet. Det är samtidigt viktigt att ge Skolverket de verktyg som behövs för att åtgärda bristerna i de skolor som inte följer regelverket. Särskilt allvarligt ser Miljöpartiet på skolor som inte respekterar elevernas integritet och läroplanens värdegrund.
En av de frågor som har debatterats är problematiken kring de skolor där Skolverket har tagit beslutet att återkalla skoltillståndet och där skolorna i sin tur har överklagat detta beslut till domstol. Idag har dessa skolor efter överklagan automatiskt rätt att fortsätta att bedriva sin skolverksamhet tills ärendet slutgiltigt avgörs i rätten. Vi föreslår nu från Miljöpartiets sida att fristående skolors rätt till att fortsätta bedriva undervisningen under den tiden som ärendet behandlas rättsligt ändras på så sätt att skolorna fortfarande måste ha rätten att överklaga Skolverkets beslut om indraget skoltillstånd, men att det vid en överklagan först måste ske en rättslig prövning ifall skolan skall ha rätt att fortsätta att bedriva sin verksamhet under den tid som överprövningen pågår. Till exempel är det självklart att man skall kunna fortsätta verksamheten ifall grunden till det indragna skoltillståndet mera rör formalia, bokföring eller t.ex. frågan om timplanens tillämpning, men om grunden till indraget skoltillstånd ligger i att man inte följer den av läroplanen fastlagda värdegrunden eller att man bryter mot elevernas integritet och mänskliga rättigheter så bör skolan inte få fortsätta med sin verksamhet under den tid som ärendet prövas juridiskt.
Därför föreslår vi att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om friskolors rätt att fortsätta bedriva undervisningen under den tid då rättslig prövning av Skolverkets indragning av skoltillstånd pågår.