Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undervisning om säkerhet på Internet införs för grundskolan.
I FN:s Barnrättskommittés slutrapport till den svenska regeringen, daterad januari 2005, underströks att Sverige måste ”strengthen the protection measures for children who are using Internet and the awarness-raising programmes for children about the negative aspect of Internet…”.
I proposition nr 1999/2000:86 ”Ett informationssamhälle för alla”, nämns särskilt Internet Action-kampanjen i avsnittet som rör skydd av barn. I riksdagsbeslutet med anledning av propositionen sägs: ”Regeringen skall utöver nationella åtgärder aktivt delta i det internationella arbetet för att skapa ett gott skydd för barn i en globaliserad medievärld.”
Än så länge har barn i Sverige inte ett ”gott skydd i en globaliserad medievärld”.
Idag känner många barn till att de skall vara försiktiga i kontakten med personer de träffar på Internet. Men det finns fortfarande en stor brist på insikt om konsekvenserna av att lägga ut bilder på sig själv, använda webbkameran osv. Unga flickor beskriver exempelvis att de är beroende av att lägga ut bilder på sig själva, för att upprätthålla sitt självförtroende. Bilderna blir inte sällan sexualiserade och leder många gånger till alltmer utmanande bilder. En del ungdomar visar upp sig i webbkameran mot ersättning, ovetande om att bilden/filmen sparas och sprids för all framtid, bilder/filmer som kan användas i utpressningssyfte, för att tvinga fram alltmer vågade bilder. Utpressningssituationen leder många gånger till att barnen inte vågar berätta för någon anhörig, p g a skam och rädsla. Då frågorna oftast inte berörs i skolundervisningen förebyggs varken liknande situationer eller hjälps de elever som redan har drabbats.
Tillgång till datorer och Internet finns i stort sett för alla skolelever, på alla skolor i Sverige idag och används dagligen i undervisningen. Därför borde det vara en självklarhet att skolan tar sitt ansvar och lär eleverna hur de skall förhålla sig till Internet. Denna kunskap bör även sättas in i ett större sammanhang, som behandlar ungdomars självkänsla, det alltmer sexualiserade samhället och genusfrågor.
En ökad kunskap hos lärarna och annan personal i skolan kan bidra till en miljö där barn som är i riskzonen, eller har blivit utsatta, har någon vuxen att vända sig till, någon som förstår problemen.