Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om studiebidragssystemet.
Det finns aktuella rapporter som visar på att barnfattigdomen ökar i vårt land, och att barn och ungdomar kostar mycket pengar under sin uppväxt är väl känt. Barndomen har förlängts i Sverige, då vi har byggt ut utbildningssystemet till att i normalfallet omfatta först nio års grundskola och därefter tre års gymnasieskola. Dessa omständigheter, som är bra både för barns och ungdomars utbildningsnivå och för landet i stort, innebär dock högre kostnader än vad som tidigare var fallet. Dessa kostnader hamnar i familjen och kan bli nog så kännbara, inte minst för de föräldrar som är ensamstående.
Det är positivt att utbildningsväsendet har förändrats så att alla ungdomar idag läser tre år på gymnasiet. Att skaffa sig en ordentlig utbildning innebär att man har bra möjligheter när man träder in i vuxenlivet, oavsett om man väljer att gå ut i yrkeslivet eller att studera vidare.
Vad avser den ekonomiska sidan av studierna så får barn under 16 år barnbidrag under årets alla tolv månader. En ung människa över 15 år får idag studiebidrag under tio månader av året. Detta har utökats nyligen, tidigare gällde endast för nio månader per år.
Men varje ung människa har kostnader, för kläder, mat, resor och fickpengar. Detta innebär att den ungdom som är över 16 år har mindre pengar att röra sig med än den som är under 16 år. Då blir det familjen i övrigt som får stå för de kostnader som inte täcks av studiebidraget.
Detta förhållande är inte acceptabelt, de barn som har lågavlönade föräldrar får inte alls samma ekonomi som de som har en familj med goda inkomster. Det är därför angeläget att se över konsekvenserna av att studiebidraget är olika för barn som är under respektive över 16 år.