Motion till riksdagen
2007/08:Ub457
av Monica Green m.fl. (s)

Elevskyddsombudens rättigheter


s80124

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rättigheter för elevskyddsombuden.

Motivering

Arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser är oerhört viktigt, skyddsombuden har långtgående arbetsuppgifter och rättigheter. Detta är viktigt utifrån att det är skyddsombuden som ska se till att reglerna på arbetsplatserna efterföljs och att arbetet blir så säkert som möjligt.

Men för barn och ungdomar, på den stora arbetsplats som skolan utgör, finns det inte några rättigheter för de elevskyddsombud som finns. Trots att barn och ungdomar tillbringar den största delen av sin vardag i skolan så har de svårt att påverka sin egen arbetsmiljö. Därför behövs det elevskyddsombud på skolorna. Det gäller så väl de kommunala som de fristående skolorna.

Den psykosociala arbetsmiljön i skolan är ofta stressande, många elever kan vittna om att deras arbetsdag präglas av stress både i skolan och på kvällarna, med läxläsning. De lokaler som skolan inryms i bevistas ofta mest av barn och ungdomar, omklädningsrum, korridorer och liknande utrymmen. Då är det viktigt att barnens ombud, elevskyddsombuden, har möjlighet att påverka verksamheten.

Dagens elevskyddsombud har närvaro- och yttranderätt i skolans skyddskommitté, men de har inte förslags- och rösträtt. Eleverna har rätt till två representanter i skyddskommittén. Det är rimligt att eleverna får lika många representanter som personalen, då eleverna är i majoritet på arbetsplatsen.

Även rättigheten att stoppa ett arbete som innebär en omedelbar och allvarlig fara för andra elevers liv och hälsa borde förstärkas för elevskyddsombuden. En möjlig väg vore att börja med att elevskyddsombuden får rätt att kortvarigt stoppa ett arbete och att sedan omgående samråd i skyddskommittén ska äga rum.

Den del av befolkningen i Sverige som är vuxen måste släppa in barn och ungdomar i samhället för att de ska få möjligheter att göra sin röst hörd och för att de ska se att det har betydelse om man själv engagerar sig. Detta är oerhört viktigt för vår svenska demokrati.

Stockholm den 3 oktober 2007

Monica Green (s)

Kerstin Haglö (s)

Hannah Bergstedt (s)